Favoriti i autsajderi na kuršumlijskim izborima

14

Na lokalnim izborima koji će se najverovatnije održati krajem aprila u Kuršumliji, jasne su dve podele.  Jedna je na favorite i autsajdere,  i druga podela na aktuelnu vlast i opoziciju.

Najveći favorit na predstojećim lokalnim izborima u Kuršumliji je SNS koji sada ima najveći broj odbornika i na prošlim izborima osvojio je 31 posto glasova. U međuvremenu, kuršumlijski naprednjaci su ojačali pa sada, kako nezvanično saznajemo, očekuju da uvećaju broj glasova i osvoje između 35 i čak 40 posto glasova. Ovakav rezultat bi im omogućio da se gotovo približe natpolovičnoj većini jer dontov izborni sistem favorizuje najjače stranke kojima se preliva najveći broj glasova onih koji ne pređu cenzus.

Drugi po broju glasova na budućim lokalnim izborima u Kuršumliji trebalo bi da budu socijalisti koji očekuju da bar ponove rezultat sa prošlih izbora kada su osvojili 11 posto glasova. Ukoliko nastupe zajedno sa JS i PUPS-om, taj procenat mogu samo da uvećaju, nezvanično nam je potvrđeno u kuršumlijskom SPS-u. Sa ovakvim rezultatom mogu ponovo da računaju da će biti tas na vagi kod formiranja nove lokalne vlasti.

Što se opozicionih stranaka tiče, Demokratska stranka figurira kao najjača opoziciona stranka, što govore i rezultati sa prošlih izbora kada su osvojili 19 posto glasova. U međuvremenu, kao i u svim opozicionim strankama došlo je do osipanja kako članstva, tako i glasača. Slobodna procena je da teško mogu da ponove sličan rezultat pa bi sa 9 do 10 posto ostvarili solidan rezultat. Sa druge strane, u kuršumlijskom DS ističu da očekuju da će građani u znatno manjem broju glasati za stranke aktuelne vlasti i da smatraju da će čak i popraviti rezultat u odnosu na prošle izbore.

Koalicija DSS i Dveri (ona doduše još nije zvanično potvrđena na lokalu) računa da će predstavljati iznenađenje kao što je to DSS napravio na prošlim lokalnim izboriima kada je osvojila  gotovo 13 posto glasova. U međuvremenu, sem jednog, većina njihovih odbornika je prešla u SNS pa je ova stranka znatno oslabljena. Ukoliko pak naprave koaliciju sa DVERI-ma, ova izborna lista može da računa na 7, do 8 procenata glasova.

Treću opozicionu listu činiće odbornički kandidati SRS-a koji u aktuelnom sazivu nisu imali odbornike jer su osvojili na prošlim izborima samo 1.93 posto glasova. Kako nam je rečeno u ovoj stranci, u međuvremenu su omasovili članstvo i smatraju da su već na 10 posto glasova, a tvrde da će osvojiti znatno više.  Realno je da će oni najverovatnije uspeti da pređu izborni prag i osvoje oko 6 do 7 posto glasova.

Nekadašnji URS, sada Gvozdeni puk je četvrta opoziciona lista koja će se pojaviti na izbore. Oni su na prošlim lokalnim izborima osvojili 11 posto glasova. Na ovim, aprilskim, teško da će moći da ponove taj rezultat i po svoj prilici će se boriti za ulazak u skupštinu.

I na ovim lokalnim izborima u Kuršumliji pojaviće se najmanje dve grupe građana koji su apsolutni autsajderi i biće veliko iznenađenje ukoliko neko od njih pređe izborni prag i ima odbornike u lokalnom parlamentu.

Ovu izbornu projekciju treba naravno uzeti sa rezervom jer su iznenađenja uvek moguća. Tim pre jer prava izborna kampanja nije još uvek počela pa su drugačije koalicije i savezi mogući, pa samim tim i rezultati lokalnih izbora mogu biti drugačiji, ali teško da će se ova predviđanja znatno razlikovati od budućih rezultata izbora u Kuršumliji.

(Tekst je napisan 10. februara, pre zvaničnog raspisivanja izbora. Pogledajte i kakvi su zvanični rezultati lokalnih izbora u Kuršumliji)

(Autor: Miloš Ivanović, urednik Top Novosti)

14 KOMENTARA

 1. Lični komentari lokalnih izbora u Kuršumliji. Nadam se da će biti objavljen.
  SNS.
  Nešto je čudno sa procentima za SNS. Na zadnjim izborima 2014 imali su oko 6.000 glasova, ili 60%. Kako sad očekuju ,,samo” 35-40 % .To je 20-25% manje. Jel to znači da nam ne ide mnogo dobro- Znači da su svesni da su daleko od 50% i više, koliko svi izveštavaju.
  SPS
  Glavna dva ,,operativca” koji su prikupljali glasove su preminula. Odnosi su dosta poljuljani izborom novog predsednika. Deo penzinera otići će u klub penzionera SNP-a. Učestvovali su u vlasti u kojoj se ništa nisu pitali. Uspeh će biti ako pređu cenzus, a verovatno hoće.
  DS
  Toliko frakcija koji vuku sami za sebe. Na izborima 2014 imali su nešto preko 3.5% . Tadićeva frakcija ispod 2%. Ako to objedine i uz materijalnu pomoć preći će cenzus, ali ne ozbiljno preko toga.
  Dveri -DSS Zajedno predstavljaju drugog favorita posle SNS-a i moj su favorit. Na prošlim izborima 2014 imali su preko 10%. Tada nije u DSS-u bilo onih koji su preleteli u naprednjake. I samo mogu imati više.
  SRS
  I ovde će biti iznanađenja. Koliko sam doznao da ovaj Kuršumliski deo radikala radi odlično. Što je i pokazalo punom salom bioskopa. Koliko još od ovih navedenih sme da se usudi na tako nešto. Takođe su uspeli da povrate i najveći deo grupe građana Bela CRkva koja je osvojila skoro 5% na izborima 2012. Nadam se da će posle izbora formirati koaliciju sa dverima.
  URS- Gvozdeni puk
  Mislim da je evidentno da su toliko oslabili da sami ni u snu ne mogu preko cenzusa. Na izborima uz Dinkićevu podršku nisu 2014 došli do 4%. Međutim pošto lider istih vidi sebe daleko iznad Kuršumliskog nivoa, možda proba sam. Videćemo
  JS, PUPS,SNP,LDP,Nova stranka i Nova SRbija, ravnogorci, advokati,reformisti i ostali….. poslužiće pojedinima samo da nekom okrnje deo glasova, i tako odrade dobijeni posao.
  Ovo smawivawe broja odbornika sa 37 na 25 može se nekome obiti o rogove. Kao i dontov sistem. Ako nacionalne opcije dobiju koliko i sns, glasovi će ići podjednako.
  Moje skromno mišljenje.
  Pozdrav.

  • Slazem se da ce biti iznenadjenja. Vlast je nije radila dobro, prevarila je narod i bice kaznjena. Licno miskim da bi opozicione stranke mogle da formiraju vlast, ako prevazidju sujetu. To bi bilo odlicno za grad. Pozdrav Borko, vrlo pazljiva i logicka analiza.

 2. Ovi su se svima smučili. Ovako nije bilo odavno. Ima li ko normalan da glasa za ove sadašnje. Izađite i glasajte za koga hoćete. Kome je lepo neka glasa za vlast.

 3. Mislim da je došao kraj ovim, takozvanim stručnjacima , koji, ne da kraduckaju već otimaju. Pored toka, sve lažov do lažova. Narode, osvestri se, ne strahuj od tiranije. Medalja ima uvek dve strane. Sve što je lepo (za njih) ima i kraj. Mislim da je sada vreme za to. Dragi sugradjani, imajte svoje mišljenje i pogledajte malo dalje, ne samo do Lukova i Proloma. Pogledajte malo i preko plota, na primer kod Radikala. jedini u gradu imaju pravi program za izlazak iz ove učmalosti i žabokrečine. Nisu bili nikad jači, složniji i kompaktniji. Pridružite im se i videćete da može mnogo bolje nego što jeste.

 4. Mene pogadja jedna stvar u Kursumliji sto na dan izbora clanovi SNS-a kupuju nepismeni narod za 2000 dinara,litar zejtina i dzakce brasna to je uzas i mislim da im se konacno blizi kraj.Upropastili su Kursumliju i jos vise je zaduzili,a da im se postavi samo jedno pitanje sta su uradili po pitanju da zadrze omladinu u Kursumliji?

 5. Време је за промену пилитичара на нашој сцени. Доста више излизаних, истрошених и рециклираних лажова који нас деценијама уништавају. Погледајте мало преко плота, дајмо шансу онима који нас нису пљачкали и отимали нам. Погледајте један Чачак, Краљево, Лучане. Тамо се јавила нова политичка снага предвођена Дверима које имају двоцифрену подршку у тим општинама, по 10-15% . Гласајте за било кога осим за ове на власти који су ми се смучили.

 6. Sinoć sam gledala Šojića. Pravi predizbornu fabriku na ,,magarećim livadama” . Kod nas će tako Leoni, a možda još neki. Pošto nemamo magareće livade, videćemo dali i koliko imamo magaraca.

 7. Samo Radikalna stranka moze da ucini nesto za ovaj grad.Trenutno imaju najbolji program i najpostenije ljude.Na ovom izborima moj glas ide njima.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here