Gašić sa bivšim radnicima,,14. oktobra,, i ,,Petoletke,,

0

Predstavnici više od hiljadu bivših radnika kompanija “14. oktobar Kruševac” i “Prva petoletka” iz Trstenika danas razgovaraju sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i pomoćnikom ministra rada Zoranom Miloševićem zbog umanjenja penzija prema Zakonu o PIO.

Radnici su se od 2010. opredeljivali za program Vlade Srbije za opciju “pet godina do penzije”, do ispunjenja uslova od 40 godina staža odlazili su u Nacionalnu službu za zapošljavanje gde su primali mesečne nadoknade i sami uplaćivali doprinos za penzijski staž.

Stupanjem na snagu Zakona o PIO 1. januara, uvedeni su kazneni poeni kojima se umanjuje penzija svakom ko ima manje od 65 godina starosti i to umanjenje iznosi 0.34 odsto za svaki mesec, a za većinu radnika je maksimalnih 20,4 odsto. Umanjenje je trajno, odnosno doživotno.

Radnici su naveli da, s obzirom na to da je Zakon donet posle potpisanog Sporazuma, smatraju da su obmanuti i prinuđeni da odlaze u prevremene umanjene penzije bez šanse da ostvare redovne pune penzije. Pri tom ističu da niko ne bi prihvatio da napusti posao da je znao za kaznene poene i novi uslov od 65 godina života.

Sastanak se održava u zgradi Opštine, a pored ministra Gašića, prisutan je i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime