Gimnazija u Prokuplju uvodi informatički smer

2

Gimnazija u Prokuplju je dobila saglasnost Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u školskoj 2018./2019. otvori novi smer. Reč je o Informatičkom IT- odeljenju, u koje će moći da se upišu svršeni osnovci sa izuzetnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

– I ranijih godina je postojala inicijativa da se otvori jedno ovakvo odeljenje, ali sada su se, na veliko zadovoljstvo učenika i roditelja, ali i profesora, stekli potrebni uslovi. Prva generacija učenika koja će upisati IT-odeljenje jeste genercija učenika koji su rođeni 2003. godine. Maksimalan broj učenika predviđen za upis je 20, a minimalan 15, rekao je direktor prokupačke Gimnazije Dragoslav Minić i dodao da gimnazijsko IT-odeljenje predstavlja specijalizovano odeljenje za učenike sa izraženim digitalnim sposobnostima.

Pohađajući ovaj obrazovni program učenici će unaprediti strategije i tehnike samostalnog učenja koristeći mogućnosti računara, ali će izgraditi i spremnost za praćenje novih rešenja u oblasti informatičke tehnologije. Specijalizacija u jednoj naučnoj oblasti omogućiće visok stepen pripremljenosti za nastavak visokog obrazovanja-studiranje u toj oblasti, ali pritom neće uskratiti učenicima prohodnost i na studijske programe iz svih drugih oblasti.

Minić je istakao da od subote 28. aprila počinje priprema đaka koji žele da upišu IT- odeljenje prokupačke Gimnazije.

– Priprema će se obavljati u prostorijama naše škole, a nastavu će držati profesori Gimnazije. One će trajati sve do 3. juna kada će biti održan prijemni ispit, na kome će kandidat polagati test iz matematike. Na prijemnom će biti zadaci srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita. Učenici Topličkog i Nišavskog okruga prijemni će polagati u Gimnaziji „Bora Stanković“ u Nišu, istakao je Minić.

Pored većeg spiska specifičnih računarskih sposobnosti, posebno je važno istaći da će učenici biti osposobljeni da efikasno koriste programiranje i rad sa bazama podataka za rešavanje različitih problema u daljem obrazovanju, profesionalnom radu i svakodnevnom životu.

Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT stručnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivrdi, zdravstvu i energetici. Praksa je pokazala da su učenici ovog odeljenja postigli velike uspehe u dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone.

Zaintersovani učenici, nastavnici i roditelji, već sada se mogu o svemu što je potrebno za upis u IT-odeljenje, informisati u prokupčakoj Gimnaziji od 8 do 13 sati ili na telefon 027/321-110.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime