Gledaj mi u šolju

0

Moja sestra je moja prva lekcija o različitosti koja se bezuslovno voli.

Kad smo bile male, ručale smo samo da bi nam dali da pojedemo nešto slatko. Od kafe je tada deci rastao rep. A mrak je pretio da i bez toga proguta čak i onu dobru decu.

Kasnije smo kafu pile da bismo okrenule šolju i proricale jedna drugoj blistavu ljubavnu sudbinu. Baba se mrštila na zamazane tacne i šolje, dok smo mi žurile u kupatilo da operemo zube – da se ne osete one dve krišom ispušene cigarete.

Niko nema veći proricateljski dar od sestre. To je dobro obavešetena vidovnjakinja i čarobnica. Uvek spremna da ti talogom kafe zamaže oči.

Lako je biti u srednjoj školi. Dovoljno si velika da piješ kafu i dovoljno mala da misliš da se u njoj krije tvoja simpatija. I da je on, naravno, zaljubljen do ušiju u tebe. Ako kafa kaže da nije – to se šolja nije lepo otvorila.

Sad je mnogo teže otkriti takve stvari. Umesto u šolju treba dobro da se zagledaš u sebe. A mrak može da te proguta usred belog dana.

Sad se lakše plašimo i lakše nas je uplašiti. Zapetljavamo se u tuđoj igri ozbiljnih i odraslih tema. Lako nas je ubediti da ljubav nije najbitnija stvar na svetu.

A jasno je da ništa nije svetlije od ljubavi, kao što ništa nije crnje od mraka.

Od mračnih stvari koje mi prijaju biram samo kafu. Ona mi svakog jutra kaže – i bez okretanja šolje – da će sve biti dobro dok čuvam svoje svetlo.

Mogu da vam kažu kako je to smešno.

Opasno je samo ako im poverujete.

To je najveći mrak.

tumblr_mbfgz1TQ0B1rvwoqxo1_500

Izvor: Blacksheep.rs

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime