Gradi se crkva Sv. Velikomučenika Georgija u Prokuplju

0

Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije je na pravoslavni praznik Đurđevdan, osveštao temelj novog hrama Svetog Velikomučenika Georgija, koji će biti sagrađen u blizini Doma za smeštaj i negu starih lica u Prokuplju.

Čin osveštenja obavljen je u prisustvu sveštenstva crkve Sveti Prokopije, načelnika Topličkog upravnog okruga Milana Aranđelovića, predsednika Opštine Prokuplje Aleksandra Simonovića i predsednika Skupštine Opštine Dejana Lazića, predstavnika Vojske Srbije, Policijske uprave Prokuplje, javnog, privrednog i društvenog života, kao i velikog broja građana.

Nakon osveštenja i postavljanja kamena temeljca, vladika Arsenije je rekao da ideja za izgradnju ovog hrama postoji još od početka tridesetih godina prošlog veka.

– Hramovi su se gradili i u teškim vremenima u svim srpskim zemljama. Spletom različitih istorijskih i društvenih okolnosti izgradnja ove crkve nije ni započeta.Uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi dočekali smo i taj dan, dan kada je počela izgradnja ovog svetog doma. Crkva je uvek bila i biće mesto gde se narod okupljao i molio Bogu. Izgradnjom hrama Svetog Velikomučenika Georgija, Prokuplje će dobiti tvrđavu, bedem koji će čuvati njegovo stanovništvo, istakao je govoreći o važnosti izgradnje ovog hrama vladika Arsenije.

On se zahvalio lokalnoj samoupravi, pripadnicima Vojske Srbije, Kancelariji za saradnju sa verskim zajednicama Vlade Srbije, privrednicima prokupačke opštine i ljudima dobre volje, što su svestrano pomogli početak gradnje crkve.

Vladika Arsenije je naglasio da je izgradnja hrama mnogo više od graditeljskog poduhvata i posebnu zahvalnost uputio rukovodstvu Opštine Prokuplje, koja se svestrano potrudila i pomogla početak gradnje ovog svetog hrama.

– Graditi crkvu znači graditi Božiji hram. Ovom gradnjom mi nastavljamo tradiciju naših predaka i svih vladara, koji u svetu nisu bili poznati po svojim dvorovima, već po svojim zadužbinama. Da ovaj grad treba da ima Sveti dom pokazali su i privrednici na donatorskoj večeri 8.februara kada je prikupljeno više od 2,3 miliona dinara, podsetio je vladika i podvukao da će nakon završetka izgradnje u hramu biti pohranjeni delovi moštiju Svetog Đorđa, koji su sada smešteni u crkvi Svetog Prokopija.

Predsednik Opštine Prokuplje je ovom prilikom podsetio da je ideja o izgradnji crkve postojala još davne 1934. godine i da su ovu ideju podržali kralj Aleksandar Karađorđević i vladika Varnava.

– I pored ove podrške prolazile su godine i decenije, a sa realizacijom se nije odmicalo. Na dan gradske slave Sveti Prokopije 21.jula 2016. godine, lično sam se upoznao sa ovom idejom i svestrano je sa svojim saradnicima podržao. Bez naknade smo Crkvi ustupili 40 ari zemljišta i sa 600 hiljada dinara pomogli izgradnju temelja crkve, istakao je Simonović i dodao da je u budžetu Opštine Prokuplje planirano da se za izgradnju hrama Svetog Velikomučenika Georgija, ove godine izdvoji milion dinara.

On je posebno podvukao da je dobro što se crkva gradi na ovom lokalitetu iz razloga što ovde živi veliki broj Prokupčana i meštana sela Donja i Gornja Stražava, kojima će nova crkva biti bliža da na velike pravoslavne praznike, ali i kad god osete potrebu za tim, odu u crkvu i pomole se Bogu za svoje i zdravlje najmilijih.

Crkva Velikomučenika Georgija imaće površinu od 274 metra kvadratna, a činiće je ulazni trem, priprata, deo za prijem vernika, južna i severna apsida i oltarski deo. Predračunska vrednost radova na izgradnji crkve iznosi 43,2 miliona dinara.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime