Gradonačelnik obišao jezero Ćelije

0

Nakon prošle akcije kada je na jezeru Ćelije očišćeno oko 3,5 tona smeća, komunalno stanje je ponovo poprimilo zabrinjavajuće razmere, s obzirom da je velika količina otpada krenula iz centralnog dela jezera prema brani. Ova akumulacija je od neprocenjivog značaja, ne samo s obzirom na namenu (snabdevanje pijaćom vodom stanovnika Kruševca), već i kao ekološki autentična celina ovog dela Srbije. Tim povodom, jezero je obišao gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović sa saradnicima.

Javno preduzeće „Srbijavode“ obezbedilo je vazdušno – vodenu barijeru , kojom se direktno štiti brana od smeća nagomilanog na oko 2 hektara vodene površine.

Gradonačelnik Dragi Nestorović je podsetio da su glavni zagađivači jezera – reke Rasina i Blatašnica i da je Grad Kruševac podneo krivične prijave zbog neodgovornog ponašanja opština Brus i Blace.

– Ono što u ovom trenutku možemo da uradimo je pojačan nadzor inspekcijskih službi, podnošenje prijava protiv nesavesnih počinilaca, odnosno zagađivača, adekvatno sankcionisanje, kao i apel na svest i savest ljudi da ne ponavljaju greške koje su nas tokom prošlogodišnjih poplava skupo koštale, izjavio je gradonačelnik Nestorović.

Grad je nabavio i smećar za organizovano i plansko skupljanje smeća na seoskom području, što bi takođe trebalo da da određene rezultate.

Zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Dušan Todorović je rekao da će se, nakon koncentracije i sakupljanja otpada na jednom mestu, uključiti čelična užad Elektrodistribucije Kruševac kojom će se sakupljati otpad i nakon toga, uz pomoć građevinske mehanizacije uklanjati i odlagati na za to propisana mesta.

Od 1. aprila je i Komunalna policija pojačala svoju aktivnost na području vodozahvata, lociranju i sankcionisanju prestupnika, kao i uklanjanju objekata sa priobalja.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime