HI ,,Župa,, kuburi sa otpadom

0

U kruševačkoj HI „Župa“ trenutno ima oko 300 m3 raznog industrijskog otpada, kaže generalni direktor ovog preduzeća Bojan Cvetković.

– Uvidom, došli smo do zaključka da se otpad dugo godina gomilao i da je pojedini otpad vrlo teško razdvojiti u koju grupu spada. Sve otpadne opasne materije, bez obzira na period kada je firma radila u smanjenom obimu, su odložene tako da ne narušavaju bezbednost naših sugrađana, izjavio je Cvetković u razgovoru sa gradonačelnikom Kruševca Dragijem Nestorovićem i saradnicima.

Na to je gradonačelnik Dragi Nestorović istakao da se mora naći trajno rešenje za odlaganje industrijskog otpada, ali rešenje koje zadovoljava sve evropske i svetske standarde.

– Moramo krenuti u sistematsko rešavanje ovog pitanja, trebamo ispoštovati kompletnu zakonsku regulativu u svim fazama – od pronalaženja adekvatnog prostora za ove namene, prikupljanja i skladištenja do uništenja ili reciklaže. To je jedno strateško pitanje ne samo za Kruševac, već i za čitavu Srbiju. U Kruševcu je dosta firmi koje ne postoje i koje imaju raznog otpada, tako da je prioritet da se uradi revizija Lokalnog akcionog plana za Grad i da se zajednički krene u realizaciju, kazao je gradonačelnik Nestotović.

Prema rečima direktora preduzeća „Ecorec“ Gorana Vasića, oni će izvršiti ispitivanje uzoraka i nakon toga uraditi kompletnu ekspertizu zatečenog stanja, jer imaju sve uslove i iskustva u rešavanju ovakvih problema.

Sedište „ECOREC“ grupacije je u Bratislavi, a ispostave se nalaze u osam zemalja centralne i istočne Evrope – u Slovačkoj, Austriji, Češkoj Republici, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji. Pored Slovačke i Češke, gde su postrojenja za tretman operativna nekoliko godina (od 1993.), kompanija je nudi svoje usluge i u drugim zemljama istočne Evrope od 2005. godine.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here