Histrion otvorio pozorišni festival u Prokuplju

0

Varoško pozorište „Histrion“ sinoć je premijerno izvelo pozorišnu predstavu „Klaustrofobične komedije“ Dušana Kovačevića, koju je režirao Zoran Cvetković u bioskopu „Toplica“ i tom prilikom su pružili veliki užitak prokupačkoj publici koja voli svoje, domaće glumce.

Sala bioskopa bila je puna do poslednjeg mesta, a publika je sa nestrpljenjem očekivala da joj se najpre obrati glumac i direktor Dramskog pozorišta u Beogradu Slobodan Ćustić, koji je u naš grad stigao da pruži podršku pozorištu koje organizuje festival i proglasi ga otvorenim.

To je i učinio rekavši da je po samom dolasku u Prokulje bio na prijemu kod predsednika Opštine Aleksandra Simonovića, koji je pokazao veliko razumevanje za kulturu i umetnost.

– Obradovalo me je da ovo opštinsko rukovodstvo ima sluha za umetnost. Radujem se njihovom pristupu umetnosti i kulturi, odnosno duhovnosti, u koju ono polaže i čuva je pomažući ovaj festival. Znamo svi da su kultura i umetnost temelj duhovnosti, a duhovnost je garancija da jedan narod može da opstane. Dakle ko god pomaže duhovnost, on pomaže i opstanak tog naroda, rekao je između ostalog Ćustić.

On je istakao da je amaterizam veoma važan u našoj kulturi i da je sve počelo sa njim, te ga iz tog razloga treba i negovati, jer ako ga ukinemo, ukinućemo i duhovnost.

– Budite podrška ovom festivalu, tako što ćete pogledati predstave pozorišta koja će igrati za vas. Uživajte u njima, ovo je lepa prilika da ljubitelji pozorišne umetnosti, vide veliki broj različitih predstava na jednoj pozorišnoj sceni, pozvao je Prokupčane ovom prilikom, direktor beogradskog Dramskog pozorišta Slobodan Ćustić.

Na otvaranju „Beskraja 10 kvadrata“ bio je i selektor Dejan Jovičić Jović, koji će ocenjivati predstave u takmičarskom delu festivala. On je naglasio da očekuje da ovaj festival bude bolji od prethodnog, te da će se to i dogoditi jer predstave koje se nalaze na programu obećavaju upravo to.

Večeras u 21 sat, na igralištu Doma učenika srednjih škola „Histrion“dočekuje pozorište iz Krive Palanke iz Makedonije, sa predstavom „Na igla“.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime