Hodočašće u čudesnom svetom mestu u Đunisu

0

Kruševac i okolina danas praznuju Pokrov Presvete Bogorodice, a ovo je hramovna slava manastira Mrzenica, Lešje, Đunis i Crkve kraj Rasine. U Đunis, čudesno sveto mesto, od juče po podne dolazi više stotina hodočasnika da bi tokom večeri i noći probdeli pokraj svete vode i u porti Pokrovskog Manastira.

Uz celonoćno bdenje, ponoćnu molitvu majci Božjoj i jutarnju liturgiju , u redu za celivanje Bogorodičinog kamena u maloj crkvi strpljivo i po nekoliko sati čekaju ljudi, žene i deca, zdravi i nevoljni.

Malo dalje ništa manji red nije ni za svetu vodicu. Čudesne događaje na ovom svetom mestu svi dobro pamte.

Ovde je davne 1982. godine baka dovela svog unuka da mu očita molitvu i dete je nakon toga progovorilo. Dolazili su i oni u invalidskim kolicima, a vraćali se na svojim nogama, uspravni, pričaju u Đunisu.

Svi su zauzimali što bolje mesto oko svete vode da bi s upaljenim svećama u rukama dočekali ponoćnu molitvu, a taj događaj, kad se u ponoć na nebu iznad svetog izvora iz hiljade upaljenih sveća oslikava lik majke Božje, jedinstven je prizor u verskom životu Srbije.

Ovo sveto mesto otkriveno je 24. jula 1898. Godine. Toga dana je devojčica Milojka Jocić iz Đunisa pošla na izvor. Kad je krenula da zahvati vodu, pojavila se Bogorodica, koja joj je poručila da na tom mestu treba podići crkvu.

Tako je ovo mesto postalo jedno od najvećih svetilišta u Srbiji, te se svakog oktobra, o Danu pokrova presvete Bogorodice, okuplja po nekoliko hiljada vernika.

Opširnije o ovom svetom mestu pročitajte u reportaži: “Mesto gde se dešavaju čudesa”

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime