Humanost Prokupčana

0

U Prokuplju je danas sprovedena redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog krsta Prokuplje. Po prvi put ovakva vrsta akcije prikupljanja krvi koju je do sada sprovodila Služba za transfuziju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“, sprovedena je od strane Zavoda za transfuziju krvi Niš.

– Ovo je prva akcija redovnog davalaštva u Prokuplju koju naša ustanova sprovodi u skladu sa novim zakonom o transfuziologiji. Dobrovoljno davalaštvo krvi u Srbiji preuzela su četiri velika centra, što znači da će Zavod za transfuziju Niš sprovoditi akcije dobrovoljnog davalaštva u jugoistočnoj Srbiji. Sve bolnice će ubuduće redovno biti snabdevane potrebnim zalihama krvi, što znači da naša ustanova prikuplja, testira i obrađuje krv koju dostavlja zdravstvenim centrima jednom nedeljno u zavisnosti od potreba, rekao je dr Milan Petrović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

Prema njegovim rečima, ovakve akcije će se sprovoditi najmanje dva puta mesečno, kao i akcije u ustanovama, firmama i školama, tako da ni davaoci a ni bolnice neće osetiti posledice reorganizacije davalaštva. On je istakao da je situacija sa zalihama krvi izuzetno dobra i da se putem ovakvih akcija obezbeđuju dovoljne količine krvi za potrebe bolnica u ovom delu Srbije.

Veliki broj Prokupčana odazvao se današnjoj akciji koja je sprovedena u prostorijama Doma kulture, a volonteri Crvenog krsta Prokuplje su svojim aktivnostima pokazali da uspešnost ovakvih akcija zavisi od njihovog angažovanja.

Sekretar Crvenog krsta Prokuplje Dragan Subotić je istakao da će pored ovakvih redovnih akcija u narednom periodu biti organizovane i vanredne akcije, a jedna od predstojećih biće sprovedena u Kompaniji LEONI čiji su radnici i rukovodstvo prepoznatljivi po humanitarnim aktivnostima i donacijama opštini Prokuplje.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime