Idejno rešenje za dva murala u Kuršumliji u čast Stefana Nemanje

0

Stručna komisija opštine Kuršumlija izabrala je idejno rešenje Svetozara Pandurovića, akademskog slikara iz Beograda kao najbolje na nagradnom konkursu za likovno idejno rešenje dva murala sa ktitorskim figurama Stefana Nemanje, koji je raspisala Gradska biblioteka i opština Kuršumlija. Njemu je pripala i nagrada od 50.000 dinara.

Drugo mesto i 30.000 osvojio je Nemanja Lazarević, slikar, i treću nagradu i  20.000 osvojio je Ljubisav Račić, iz Kuršumlije, slikar.

Nebojša Gašić, direktor kuršumlijske Biblioteke kazao je da će ova dva murala biti oslikana na zgradama  kod prodavnice 7. juli i iznad apoteke, a u okviru obeležavanja velikog jubileja, 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina.

– Na ovim muralima će biti prikazane dve ktitorske figure Stefana Nemanje. Cilj je da se  istorijskom identitetu Kuršumlije što upečatljivije i očiglednije pridruži Nemanjino nasleđe i slava i da Nemanjino ime bude jedna od prvih asocijacija kada se pomene Kuršumlija. Murali će predstavljati  slavnu prošlosti našeg grada, kazao je Nebojša Gašić, direktor Biblioteke.

Ovakve odluke donela je stručna komisija u sastavu: Doc. dr Dejan Milosavljević , profesor Akademije SPC za umetnosti i konservaciju,  Miloš Janković, istoričar umetnosti, pomoćnik ministra culture i informisanja u Vladi Srbije, Nebojša Gašić iz  biblioteke Kuršumlija I Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime