Iz istorije Kuršumlije: Dečak i policajac iz Kuršumlije u srpskoj istoriji

0

Manje je poznato da su glavni akteri čuvenog događaja kod Čukur česme, juna 1862. u Beogradu kada je došlo do sukoba Srba i Turaka jedan dečak iz Lukova kod Kuršumlije i policajac koji je najverovatnije bio poreklom iz sela Barlovo. Ovaj događaj je inicirao kasnije proterivanja Turaka i sticanje nezavisnosti Srbije.

Prema istorijskim podacima, „U nedelju 3/15. Juna 1862, oko 4 sata popodne, na Čukur česmi se našlo nekoliko turskih vojnika, nizama, i nekoliko Srba sa testijama da natoče vode. Posvađali su se oko toga ko će prvi da natoči vodu. U toj svađi jedan srpski šegrt je slučajno razbio testiju jednom nizamu na šta se ovaj razljutio pa je udario dečaka u glavu i ranio ga. Dečak se zvao Sava Petković, iz Lukova kod Kuršumlije i  došao je kod rođaka da uči zanat bakalina. Došlo je do sukoba, pa je ubrzo i srpska policija bila o tome obaveštena.

Drugi učesnik ovog incidenta je bio Mihailo Barlovac (1822 -189. god), upravnik policije beogradske varoši (po prezimenu se da zaključiti da je bio iz sela Barlovo kod Kuršumlije), poslao je Simu Nešića, terdžumana, sa nekoliko žandarma na mesto događaja. Sima je tada otpratio ranjenog šegrta kući, a nizama su odveli u srpsku policiju.

Sukob na Čukur česmi ubrzo je eskalirao i doveo do fizičkog razračunavanja Srba i turskih vojnika. Iz turskog garnizona bio je bombardovan Beograd a sukobi su se proširili i trajali nekoliko dana.

Pet godina nakon ovog incidenta, 1867. godine, simboličnom predajom ključeva gradova turska vojska je napustila sve gradove u Srbiji.

Spomenik dečaku

Savu Petkovića, dečaka ubijenog u incidentu na Čukur česmi 15. juna 1862. godine njegov narod i njegovi sugrađani nisu bili zaboravili. Spomenik je podignut na mestu negdašnje Čukur česme u Dobračinoj ulici ispred broja 30 12.2.2017. Čukur česma i ubijeni dečak Savo Petković ­je predstavlaj simbol otpora turskim porobljivačima

Spomenik čini mermerni postament sa česmom koja dana, nažalost, ne radi. Na postamentu se nalazi natpis: „U spomen događaja 26. maja 1862. godine podiže ovaj spomenik zadužbina Vanđela Tome 1931.“ Na postamentu se nalazi ležeća bronzana skulptura dečaka Save Petkovića kraj čijih nogu je razbijeni krčag. Autor ovog spomenika čiji je pravi naziv „Dečak sa razbijenim krčagom“ je akademski skulptor Simeon Roksandić.

Više tekstova iz istorije Kuršumlije možete pročitati OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime