Izrada sapuna: Kreativan hobi jedne Sonje

0

Hobi je za Sonju Ste Lazović magična formula koja oslobađa od stresa, frustracije, tuge, popravlja raspoloženje i smiruje um. Iz širokog spektra njenih interesovanja na površinu je izronila izrada sapuna, i to po tradicionalnoj metodi, sa lekovitim biljem, kozijim mlekom, maslinovim uljem.

Svoj hobi Sonja opisuje kao sastanak sa samom sobom, a njeni vredi prsti i znatiželjni um stvaraju mnoge zanimljive komade – od starih odbačenih ručnih radova pravi nove, upotrebne predmete ili slike, inspiracija joj je i stara garderoba kojoj daje novi život, a u žiži njenog interesovanja sada je izrada sapuna.

Sonja je diplomirani hemičar, tako da se ovaj hobi sam nametnuo kao logičan korak.

– Pravim sapune po tradicionalnoj metodi, vođena današnjim načinom života. Postupak se sastoji iz dve faze kako bi minimizirala uticaj sode, a da bi se istaklo dejstvo komponenata koje dodajem, jer u suprotnom soda sve uništi. Pravim sapune sa lekovitim biljem, kozijim mlekom, maslinovim uljem, ekstraktima kantariona, oraha, pčelinjim  proizvodima, a od nedavno i kristalima, koji daju energiju sapunima, kaže Sonja.

Pokazalo se da su njeni sapuni efikasni u regeneraciji kože posle opekotina, uboda, ojeda, ujeda insekata, a uz to sprečavaju i isušivanje kože jer su blagi. Međutim, Sonja se ne zaustavlja na lekovitom i praktičnom dejstvu, već se trudi da svoje proizvode i vizuelno usavrši, jer kaže da ne treba zanemariti ni značaj hromoterapije (terapiju bojom).

– Zapad insistira na zdravoj ishrani, prirodnoj kozmetici, zdravom načinu života i vrlo je teško tim ljudima odrediti godine, a bolest  niko i ne pominje. Priznaćete, kod nas to nije slučaj. Čovek posvećuje pažnju onome što nema, zanemaruje talente koje ima. Treba koristiti intelekt, treba više koristiti instinkt i intuiciju. Hobi u tome pomaže, jer kreativne misli pretvara u stvarnost i uvek jedna ideja rađa drugu, samo treba početi, kaže Sonja.

a021c24a-d09b-4663-9a4e-a08334e2e1c4

Ovu kreativnu ženu Prokupčani će prepoznati i kao autorku knjige „Kako pobediti krizu“, i čini se da je ona na dobrom putu da pronađe magično rešenje i za ovaj problem.

Primetila sam da mi rad ruku i stalne ideje pomažu i pri pisanju knjiga. Misli su mi preciznije, imaju dubinu, mnogo više nego kad sedim i čekam pred belinom ekrana, kaže ona.

Pored sapuna, Sonja više od šesnaest godina radi na jednom losionu za obnavljanje kose, koji se takođe oslanja na staru tradicionalnu recepturu. Nakon igranja sa sastojcima, dodavanja vitamina i otkrivanja najboljeg redosleda u proizvodnji, Sonja je došla do konačnog proizvoda – losiona koji je prošao praktično testiranje Farmaceutskog fakulteta u Kragujevcu.

Zbog toga ona kaže da ne smemo zaboraviti na prirodu, jer moć prirode nije zanemarljiva, ona daje rešenja, ali samo ako slušamo svoj um i uposlimo svoje ruke!

Autorka: Srbijanka Stanković

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime