Jastrebac kao Skadar na Bojani: Jedni grade, drugi ruše

0

Sa Jastrebca, jedne od najšumovitijih planina Srbije, koja je još u srednjem veku bila omiljena za šetnju cara Lazara, Miloša Obilića , Boška Jugovića,,., ovih dana preko društvenih mreža u svet idu dve slike. Jedna lepa prikazuje završetak uklanjanja mulja sa jastrebačkog jezera od prošlogodišnjih poplava i punjenje akumulacije bistrom, potočnom zlatonopsnom vodom. Druga, pak, slika je mnogo ružna, po kojoj se vidi da dok jedni grade da planina ponovo zablista, drugi su tu u okruženju i ruše, kao kad se gradio Skadar na Bojani.

Prema rečima vlasnika,,Aleks – gradnje,, inače, izvođača radova, Aleksandra Lazarevića, 15,5 hiljada kubika zemlje je izvađeno iz jastrebačkog jezera u proteklih mesec i po dana, a nakon usvajanja rebalansa budžeta Grada Kruševca, tokom jeseni radiće se na osposobljavanju postojeće 4 kaskade, dve iznad i dve ispod jezera, čija će funkcija biti da spreče novo zamuljavanje jezera. Odgovorni u Gradskoj upravi Kruševca očekuju da će jezero na Jastrepcu u punom sjaju dočekati tradicionalne kampere za 1. maj 2016. godine.

Sve bi bilo lepo i prema očekivanjima, da Jastrebac ne ruži slika prva. Proteklih dana u javnosti i na društvenim mrežama pokrenuto je pitanje čistoće ovog popularnog kruševačkog izletišta.

Puni kontejneri i razbacano smeće oko njih ruže sliku najšumovitije planine u Srbiji, a građani s pravom postavljaju pitanje odgovornosti.

Prevrnuti kontejner i razbacano smeće na Jastrepcu
Prevrnuti kontejner i razbacano smeće na Jastrepcu

Prema rečima direktora JKP Kruševac, Bobana Kostića, problem je što ,,Srbijašume,, kao javno preduzeće koje upravlja izletištem Jasterebac, nije prihvatilo da plaća uslugu odnošenja smeća.

Kostić kaže da vlasnici vikendica takođe odbijaju da plate iznošenje smeca, pozivajući se na činjenicu da samo povremeno borave na Jastrepcu.

Direktor JKP Kruševac kao jedno od mogućih rešenja ovog problema vidi u sporazumu prema kome se usluga odnošenja smeća s Jastrepca kompenzuje tako što JKP Kruševac neće JP ,,Srbijašume,, plaćati uslugu korišćenja građevinskog zemljišta na kome se nalazi njihovo odmaralište .

Bilo kako, kruševački komunalci su juče krenuli da ponovo očiste Jastrebac, a krajem nedelje uputiće još jedan poziv za dogovor nadležnima u JP ,,Srbijašume,,.

Ali, ostaje otvoreno pitanje kako nesavesne izletnike prevasipitati da ne ruše kontejnere na Jastrepcu i, pa divljajući pod uticajem alkohola razbacuju smeće na sve strane na ovom najomiljenijem izletištu.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime