Javna rasprava o zaštiti oblačinske višnje

0

Odeljenje za poljoprivredu Opštine Prokuplje organizovalo je sastanak za proizvođačima višnje na kojem se govorilo o eleboratu zaštite geografskog porekla oblačinske višnje.

Tamara Živadinović, menadžer Sektora za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj Regionalne razvojne agencije Jug, istakla je važnost uključivanja u javnu raspravu. Ona je rekla da je u interesu zemljoradničkih zadruga i samih proizvođača ovog voća da se u što većem broju uključe u javnu raspravu kako bi se napravio jedan kvalitetan elaborat koji bi se poslao Agenciji za zaštitu intelektualne svojine na usvajanje.

– Osim  Merošine, i veliki deo prokupačke opštine, gde se proizvodi višnja, obuhvaćen je ovim eleboratom. U ove dve opštine proizvodi se najviše oblačinske višnje u Srbiji, rekla je ona i dodala da je Zemljoradnička zadruga „Višnja“ već napravila Predlog elaborata i da se on sada nalazi na javnoj raspravi.

Oblačinska višnja bi se, na osnovu Predloga elaborata, geografski zaštitila pod nazivom „Oblačinka“.

– Svojom nastankom, uzgojom, obradom, tehnologijom i specifičnim svojstvima proizvodnje oblačinska višnja se znatno razlikuje od drugih sorti ovog voća. Zbog toga je neophodno da se ona geografski zaštiti, izjavila je Tamara Živadinović i dodala da je eleborat o zaštiti geografskog porekla oblačinske višnje poslat i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na sastanku je bilo reči i o štetnosti delovanja žilogriza. Mnoge površine pod višnjama u poslednjih nekoliko godina su zbog žilogriza nestale. Zbog toga je neophodno da se slušaju saveti poljoprivrednih stručnjaka i što pre preduzmu mere za zaštitu voćnjaka od žilogriza.

O posledicima koje nastaju njegovim delovanjem i merama za zaštitu od ove štetočine govorila je Tatjana Savić-Gavrilović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime