Je li to bio slavuj ili ševa?

0
Foto: Dom kulture Prokuplje

Bez strasti, para i žara, isfrustrirane i ušuškane u ne tako lepoj svakodnevici zatičemo Romea i Juliju nakon trideset godina u braku. Poigravajući se sa Šekspirovim stihovima, Kišon je pretpostavio Juliji lenjog i poprilično banalnog Romea, a Romeu dao ogorčenu i džangrizavu Juliju. Da stvar bude još komičnija, tu je još i od roditelja neshvaćena kćerka tinejdžerka, fratar koji je pomešao Šekspirove junake i Šekspir koji se prevrće u grobu zbog bračnih svađa svog najljubavnijeg para.

Otkrivamo vam kako su glumci Amaterskog pozorišta „Hranislav Dragutinović“ u Prokuplju doživeli ovaj komad i kako je bilo pripremiti ove uloge.

Anastasija Cvijanović – Lukrecija, Romeova i Julijina kći

 – Čini mi se da nikada nismo lakše spremali jednu predstavu. Bez napora, sa toliko smeha i zabave. Razlog tome je i taj što znamo da su Ivica i Tijana sjajni glumci, i na nama je bilo samo da uživamo i čekamo aplauze.

Foto: Dom kulture Prokuplje

Lukrecija je noćna mora svakog roditelja. I lepota pozorišta, i umetnosti uopšte, u slobodi je koju dobijamo. Znala sam da Lukrecija može da postane ko god želi, ali eto…na probama je postala  mračnjak i luckasti problem, a opet samo dete od 14 godina. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo ovako da ne postoje smernice i saveti naše sjajne glumice i reditelja.

Predrag Slavković – Šekspir

Uopšte mi nije bilo teško da igram ovu ulogu. Tekst mi je legao na prvo čitanje, kao i svima u ansamblu… Od početka sam uživao i dograđivao lik pokojnog Šekspira. Inspiraciju sam dobijao upravo od kolega i dobro napisanog teksta. Sjajno smo se zabavljali kroz ceo proces postavljanja predstave. Što se tiče kostima sve me je svrbelo, ali sam se brzo navikao! Davno je to bilo kad sam mogao da imam dugu kosu! – malo šaljivo nam priča Predrag Slavković.

Foto: Dom kulture Prokuplje

Tijana Petrović – Julija

Čini mi se da je vreme do premijere proletelo. Lako, veselo sa jednom jedinom trzavicom: spremiti iznenađenje Ivici Iliću, da on nikako ne nasluti. I uspeli smo. Prepuna sala, divna nasmejana publika koja daje takvu fantastičnu motivaciju svima nama. Aplauzi! Njihovi nama i naši njima jer je čast i zadovoljstvo igrati za njih. Poneki mobilni, ali opraštamo ovog puta zbog celokupnog dožavljaja uz molbu i opomenu da se to ne ponavlja, jer strašno stresno deluje na one na sceni. Potom kreće film. Naš Romeo dirnut, srećan, zbunjen. Hvala publici, mojim kolegama, prijateljima! Hvala što se osećam ostvareno, ponosno, veličanstveno. I slomljeno zbog ovoliko divnih emocija. Nije zdravo ni kada je čovek ovoliko srećan.

Foto: Dom kulture Prokuplje

Ivica Ilić – Romeo

Iznenađenje koje je ansambl pripremio glumcu Ivici Iliću povodom 25 godina pozorišnog rada dalo je premijernom izvođenju predstave posebnu notu. Nakon izvrsnog igranja, pošto je pogledao film koji su mu pripremile kolege, glumac Ivica Ilić je zanemeo.

– Ja sam potpuno zatečen. Znate kako je sa nama glumcima? Dajte mi tekst i ja ću umeti da govorim, ovako… Uloga Romea bila je zahtevna, ali kada čovek nešto voli da radi onda mu ne pada teško. Hvala vam, ljudi! – dirnut i sa suzama u očima Romeo je ispratio publiku.

Ono oko čega se svi glumci slažu jeste to zajedništvo koje ih je držalo od samog početka.

– Razmenjivali smo ideje, smejali se, pomagali jedni drugima. Rad na ovoj predstavi bio je zapravo rad sa dragim prijateljima, jer svi mi to i jesmo. – rekla je rediteljka Tijana Petrović.

Poklon publici, premijera, foto: Dom kulture Prokuplje

Podsetimo, scenografiju za predstavu, koja izgleda dobro kao da je preuzeta iz nekog velikog, profesionalnog pozorišta, uradio je Milan Ilić Trša. Majstor svetla bio je Dragan Babić, Dragutin Đorđević i Srđan Baktijarević majstori tona, izbor muzike napravio je Dejan Jovičić, dok je kostimograf bila Zlatica Jovičić. Sjajna šminka je delo Danijele Stević. O tome kako su se pripremali šminka, kostim i scena čitajte OVDE.

Za one koji su propustili premijeru, prva repriza predstave „Da li je to bila ševa?“ igra se u petak 9. novembra u 19.30h.

 

Tekst je napisan u okviru projekta „Čuvari kulture”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime