Još uvek se procenjuje šteta u Rasinskom okrugu od poplava

0

Prema podacima opštinskih štabova za vanredne situacije, u pomoravskim selima Rasinskog okruga poplavljeno je blizu dve hiljade hektara zemljišta, od čega je najveći deo pod poljoprivrednim kulturama.  Šteta je pričinjena i  na oko tridesetak objekata, iz kojih je stanovništvo evakuisano na bezbednija mesta.

Najveće štete pričinjene su na  teritoriji trsteničke  opštine, u kojoj je poplavljeno 1.200 hektara, od čega 770 hektara obradivog zemljišta pod plastenicima, kalemovima i drugim zasadima, koji su najvećem delu ovdašnjeg stanovništva jedini izvor prihoda. Poplavljeno je deset kuća sa svim postojećim inventarom.Štete su velike.  Komisije su na terenu,  a do prave procene štete znaće se tek kada se voda sa poplavljenih područja  bude povlačila, kažu nam u Trsteniku.

Na području Grada Kruševca poplavljeno je oko 200 hektara oranica sa kojih se povlači voda i za sada nema  materijalne štete većih razmera. Najviše posla ima u Kukljinu, gde je Zapadna Morava odnela obalu i ugrozila jedno domaćinstvo.  U Đunisu je pod vodom Južne Morave par hektara zemljišta, ali ova reka ovoga puta nije ugrozila domaćinstva,  mada su ljudi uveli dežurstva i u punoj su pripravnosti.

U Opštini Ćićevac  Zapadna i Južna Morava pričinile su štetu na par stotina hektara u Mrzenici i Trubarevu, a polavljeno je i desetak objekata u prioobalskom delu dveju reka. Tek nakon stabilizovanja situacije, Komisija za procenu štete izaći će na teren.

Manje štete pričinjene su i na obradivom zemljištu kod Maskara i Obreža u varvarinskom kraju.

U Bruskoj opštini nabujala reka Rasina je u selu Lepenac odnela dva mosta i pokrenula nekoliko odrona. Jedino Opština Aleksandrovac nije imala problema sa poplavama, ali se ovde već javljaju klizišta.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime