Kad robiju zameni nanogica

0

Kad sam pre neki dan čuo da je neki NN (nekad je nn a nekad puno ime i prezime za nekoga) ubijen za vreme šetnje prilikom izdržavanja kazne zatvora u kućnim uslovima, nisam mogao da verujem da osuđenici koji sede u svojim kućama i svom dvorištu, imaju pravo na dva sata svežeg vazduha, kao da kaznu izdržavaju u podrumu, trapu ili nekom šahtu za tu priliku sagrađeni , pa im je skitanje ulicama radi zdravlja neophodno.

Ovaj ne samo da zdravlje nije sačuvao, već ga je za sva vremena izgubio. Malo me je zainteresovala ova kazna “strogog” zatvora pa sam se zainteresovao i raspitao o njoj, kako, kada i prema kome se izriče.

Osnovni zakonski poreduslovi su da se radi o lakšim krivičnim delima sa manjom društvenom opasnošću, da se radi o licima koja nisu povratnici i da će takva mera postići svrhu kažnjavanja ali u praksi je po svemu sudeći drugačije.

Na predlog suda zatvor po mestu boravka lica-osuđenika upućuje stručno lice koje obiđe stan osuđenika i odredi mesto gde će se mera sprovoditi, i da se zna ovu meru može dobiti onaj ko ima “dobrog” advokata, “dobrog” i “nezavisnog” sudiju. Stručno lice odredi lokaciju, postavi nanogicu, odredi lokaciju za izdržavanje kazne, sprat ili prizemlje. U seoskom domaćinstvu dodaje se i deo dvorišta, u određenom prečniku, gde ima svežeg vazduha do mile volje.

Dakle njemu je tako reći obavezno da lingara po gradu od 13 do 15 sati, jer ako to ne uradi mogu da mu izmene meru zbog nepoštovanja mere. Zbog čega da ne koristi pravo na šetnju kao oni u kazamatu.

Nejasan mi je zaista ovaj sistem, jeste da je za državu jeftiniji 100%, ali šta je sa generalnom prevencijom potencijalnih izvršioca krivičnih dela. Čak i pojedinci koji su na “izdržavanju” kazne i dalje rade ista krivična dela zbog kojih su osuđeni o čemu sam direktni svedok u jednom slučaju nedozvoljene trgovine – lice sa nanogicom vrši krivično delo zbog kojeg je i nosi. Smešno, tužno, žalosno, bezobrazno!!! Da napomenem da svako lice ne može ovu meru dobiti, ima kriterijuma – može se pretpostaviti kakvih.

Nekada, kada je bila ozbiljna država i pravosudni sistem na većem nivou, kad neko ode u zatvor i najbliži ga zaborave, a sada te vikend, te praznik, te slava, te ovo, te ono, kod lekara bez čekanja i zakazivanja, zaštićeni kao pande, mnogima je bolje u zatvoru nego kući.

Ovako funkcioniše sud od kada znam, uvek je bilo zaštićenih i povlašćenih i manje zaštićenih, onih kojih se to nije ticalo i da ne glorifikujem ono vreme socijalizma. Pa i sam Tito je rekao “ne držati se zakona kao pijan plota”, doduše zna se u kojem je kontekstu to rekao a ne kako mu sada prišivaju. U svakom slučaju toga je bilo mnogo manje a od 90 ih godina počelo je katastrofalno, da bi kulminaciju dostiglo posle 5. oktobra do današnjih dana.

Prošla, tzv. demokratska vlast je pokušala da napravi neki red u toj oblasti ali na tako loš način gde su bez posla ostavili veliki broj sudija a nova vlast još veću grešku napravila, jer je sve sudije vratila iako preko 80% nije bilo za pravosudnu funkciju. Kako ih je sve đuture vratila pa sa njima sada muče muku, ali to nam je što nam je.

Kako se često može čuti u narodu – čuvaj se suda, advokata, požara i poplave da te ne zakače, ovde bih dodao i notara i izvršitelja kao nove tekovine demokratije.

Malo se udaljih od teme, pa predlažem da se ovima koji izmišljaju ove nakaradne zakonske propise izrekne mera nošenja “natpametnice” koja bi se nosila oko glave sa direktnim kontaktom sa moždanim vijugama, sa pravom korišćenja slobodnih izlaska iz udobnih fotelja i kabineta u vremenu od 13 do 15 časova ali da vode računa da se ne sretnu sa nekim sa nanogicom.

(Autor: Zvonko Prelić)

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here