Da li je moguća promena vlasti u Kuršumliji?

3

Na lokalnim izborima koji će biti održani u nedelju 17. decembra za 25 odborničkih mandata u SO Kuršumlija bori se osam političkih stranaka, koalicija i grupa građana. Procene idu od onih da veoma lako može doći do prekomponovanja sadašnje vlasti, do onih koji kažu su pobednici poznati i da se ni nakon 12 godina ništa neće promeniti. Mi vam prenosimo našu procenu mogućih rezultata.

Najveći favorit je svakako Srpska napredna stranka koja je najorganizovanija i najmoćnija politička organizacija, pa je to do sada u tri izborna ciklusa i pokazala. Na prošlim izborima su osvojili apsolutnu većinu sa 5423 osvojena glasa ili ti 61,79% što im je donelo 17 odborničkih mesta i apsolutnu većinu. Sličan rezultat ponoviće najverovatnije i sada, sa nešto manje glasova, oko 60 posto i verovatno sada ne 17, ali veoma izvesno 16 odbornika.

Druga po snazi je svakako Socijalistička partija Srbije, stranka koja ima najdužu tradiciju na političkoj sceni i koja je veoma dobro organizovana sa solidnom mrežom aktivista i simpatizera. Na proteklim izborima bili su najveće iznenađenje i tada su osvojili 1529 glasova ili ti 17,42 posto. Ovoga puta će teško ponoviti ovakav rezultat, ali bi trebalo da osvoje između 13 i 14 odsto glasova što će im doneti 3 do 4 odbornika.

Treći po broju osvojenih glasova trebalo bi da budu “Zavetnici”, listu koju predvodi lokalni lider, Zoran Stošić-Stoša, sada već veteran na političkoj sceni koji je u prethodna dva izborna ciklusa osvajao oko 9 posto glasova, ili ti između 800 i 900. Po svoj prilici ponoviće i na ovim sličan rezultat, uz našu procenu da može da osvoji čak i 10 do 11%, što će im doneti 2, a moguće i 3 odbornička mandata!

Tek četvrta po snazi na ovim izborima biće koalicija više stranaka, pokreta i pojedinaca pod nazivom “Udružena opozicija Kuršumlije”. Oni su na neki način novi na lokalnoj političkoj sceni, bar u ovakvom formatu i sa velikim očekivanjima da će sinergija okupljenih stranaka u okviru koalicije im doneti veliki broj glasova. Međutim, teško da će se zaista i dogoditi, pa je naša procena da će osvojiti oko 7 posto glasova ili negde oko, ili možda nešto malo više od 600 glasova, pa će im pripasti jedan odbornički mandat.

Stranka slobode i pravde koja samostalno izlazi na ovim izborima bi prema očekivanjima na republičkom nivou i snazi ove stranke trebalo da bude jedan od favorita, ali s obzirom da u Kuršumliji izlaze sami, umesto u koaliciji sa drugim opozicionim strankama, biće najverovatnije tek peti po broju osvojenih glasova, ili ti oko 6 posto, što će im dati oko 500 osvojenih glasova i jedan odbornički mandat u novom sazivu lokalne skupštine.

Grupa građana “Spasimo Kuršumliju, vreme je Nebojša Krstić” na proteklim izborima bila je zastupljena u SO Kuršumlije sa jednim izabranim predstavnikom. Tada su imali solidan broj glasova osvojivši više od 500 glasova. Ovoga puta taj broj glasova biće sasvim izvesno znatno manji i naša procena je da će osvojiti oko 4% (dakle, negde na ivici cenzusa) što bi trebalo da im ponovo donese jedno odborničko mesto koje nije sasvim izvesno.

Ono što je sasvim izvesno je da dve liste sigurno neće preći izborni prag, a to su Srpska radikalna stranka i grupa građana “Za budućnost Toplice”.

Ovakva procena mogućih rezultata lokalnih izbora u Kuršumliji rađena je u saradnji sa eminetnim politikolozima i analitičarima, uz korišćenje zvaničnih podata Republičkog zavoda za statistiku, pa smatramo da je mogućnost greške plus-minus 2%.

Protekle lokalne izbore smo u procenat, glas i odbornički mandat precizno predvideli, o čemu više možete pročitati OVDE

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

3 KOMENTARA

  1. Nesto je u kuhinji zagorelo, i sastojci su losi. Ovakav rucak je zaista neukusan citaocima. Prevelika favorizacija Sns-a, Sps-a i Zavetnika, njihov rezultat ce biti daleko manji od najavljenog. Ssp, ujedinjena opozicija, negde tu a cak i manje. A zaista objektivno gledano podcenili ste Spasimo Kursumliju. njihov uspeh bi trebao da bude daleko bolji od onog koji prognozirate.
    Procena se vrsi na osnovu izlaznosti, ako imamo u vidu manji broj biraca i veliko nezadovoljstvo gradjana prema vladajucoj strukturi, na osnovu cega ste donosili rezultate, i ako nije tajna da otkrijete te eminentne politikologe.

  2. Meni nije jasno ko ce da glasa Sns, i ako stvarno bude ovako onda narod kursumlije treba jahati.
    Da vasa deca nemaju leba da jedu, a da njihova voze dzipove. Parola.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime