Kako da izaberete kvalitetno posuđe?

0
posuđe-hrana
Foto: Pexels.com

Većina ljudi uživa u samom činu jedenja obroka i mnogi nisu toliko zainteresovani za pripremu, ukoliko nisu primorani na to, dok je sa druge strane dosta i onih koji uživaju u pripremanju hrane, te kuvanju i igri sa namirnicama posvećuju puno pažnje i ljubavi.

Početnici u kulinarstvu se fokusiraju na spremanje jednostavne hrane, dok se kasnije, uz malo iskustva i veštine prelazi na pripremu nekih egzotičnih i neobičnih specijaliteta. Što se više ulazi u svet kuvanja, uviđa se i veći značaj posuđa koje se koristi.

Bez obzira na to da li ste početnik ili profesionalac, svakako vam je neophodno kvalitetno posuđe za kuhinju da biste pripremili hranu koja će izgledati lepo i biti ukusna. Sa ovim će se složiti mnogi ljubitelji tradicionalnih, ali i savremenijih specijaliteta. U nastavku teksta pročitajte koje su neke od glavnih prednosti kvalitetnog posuđa.

Birajte posuđe koje omogućava pripremu zdravih obroka

Zdrava hrana je jedan od fundamentalnih osnova za kvalitetan život, iako mnogi danas zbog brzine života i velikog broja obaveza, ne posvećuju dovoljno pažnje toj činjenici. Često čujemo onu izreku da zdravlje na usta ulazi. Unos kvalitetne hrane daje energiju za svakodnevne obaveze, pravilan razvoj dece i unos potrebnih vitamina na dnevnom nivou.

Hrana je sama po sebi bitan činilac u zdravom načinu života, a osim njenog sastava, podjednako je važan i način spremanja. Sama priprema hrane može biti stručna, međutim problem se često javlja kod kvaliteta posuđa. Ukoliko želite da vaša hrana zadrži svoje vitamine i nutrijente koji je čine zdravom, neophodno vam je dobro posuđe koje će pomoći u tom procesu.

posuđe-hrana-špagete
Foto: Pexels.com

Priprema mnogih jela zahteva korišćenje ulja i masti kako se hrana ne bi lepila za posuđe, ali u slučaju da imate modernije elemente, znate da se korišćenje sastojaka poput ulja može svesti na minimum. Naime, kvalitetnije posuđe je sačinjeno od materijala koji omogućavaju da se hrana manje lepi. Samim tim smanjuje se korišćenje ulja, a hrana se priprema na zdraviji način i zadržava svoj izvorni sastav i ukus.

Ukoliko pripremate hranu za svoju decu, potrebno je posebno obratiti pažnju na odabir posuđa, jer ipak hrana koja zadrži sve svoje bitne sastojke prilikom kuvanja, posebno će značiti deci koja su u fazi razvoja i imaju potrebu za vitaminima koji pomažu jačanju imuniteta.

Obratite pažnju na funkcionalnost – dobro posuđe smanuje vreme provedeno u kuhinji

Savremeni kuhinjski elementi mnogima olakšavaju život i ne zahtevaju utrošak velike količine vremena, što dodatno motiviše ljude da spremaju hranu kod kuće. Uz kvalitetnije šerpe, tiganje i druge elemente, vreme koje se provodi u kuhinji prolazi znatno prijatnije, a kvalitet kuvanja se povećava.

Mnoge savremene šerpe poseduju poklopac koji je moguće zaključati, a kuvanje pod niskim pritiskom omogućiće da se ceo proces obavi znatno brže. Osim toga, veliki broj njih ima termodifuzno dno, a to će dodati na brzini samog pripremanja obroka, a kako se ubrzava proces samog kuvanja, smanjuje se količina energije koju koristimo, tako da dolazi do uštede struje kao i razvijanja ekološke svesti.

Sigurno je da mnogima znači i napredak posuđa u pravcu njihove multifunkcionalnosti i praktičnosti. Uz savremenu tehnologiju, jedan naizgled sasvim običan tiganj možemo privremeno pretvoriti u šerpu ili tepsiju, tako da nije neophodno koristiti više elemenata za pripremu kompleksnijih obroka.

Obzirom na kvalitet posuđa, kao i na njihovu praktičnost i funkcionalnost, skraćuje se vreme namenjeno čišćenju i pranju.

Autentičnost ukusa hrane uz kvalitetno posuđe – obratite pažnju na materijal

Ukus servirane hrane u mnogome zavisi od načina pripreme, ali i od materijala elementa u kojem se sprema, kao i od njegovog kvaliteta. Posude od različitog materijala koristimo za pripremu različitih jela, međutim, pitanje je koliko se zapravo obraća pažnja na štetu koju mogu učiniti bakar, teflon, aluminijum, kao neki od materijala od kojeg se pravi kuhinjsko posuđe.

Najzdravije bi bilo jesti sirovu hranu, međutim nije moguće pripremati sve obroke na taj način, već je neophodno obraditi je, odnosno skuvati ispržiti ili ispeći. Međutim, prilikom obrade hrane, dolazi do značajnog gubitka njenog  nutritivnog sastava, ali i ukusa, ozbirom da može poprimiti čestice štetnih i otrovnih materijala od posude u kojoj se priprema. Do toga dolazi zbog potrebe da se hrana priprema na većoj temperaturi u manje kvalitetnim posudama različitog materijala.

Zato se sve češće savetuje  upotreba inoksa kao savremenog rešenja, a on ne dozvoljava ispuštanje pomenutih štetnih čestica  i njihovo mešanje sa hranom. Ovaj materijal dozvoljava da se hrana priprema na nižoj temperaturi, zbog svoje pouzdanosti, dok je kod drugih materijala to manje izvodljivo. Hrana zadržava svoj ukus, a pritom je i zdravija.

Nemerljiv je broj jela koja se mogu pripremiti, kao i njihovih kuhinja. Osobe koje vole kulinarstvo se baš zbog toga konstantno nalaze pred novim izazovima, a za pripremu zdrave i ukusne hrane savetuje se upotreba kvalitetnog i savremenog posuđa. Uz adekvatne kuhinjske elemente, možete pripremati sve što želite bez većih prepreka. Posedovanje dobrog posuđa omogućava da hrana bude zdrava, kvalitetna, da ne gubi svoje sastojke kao i da se priprema na brži način.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime