Kako i koliko često treba  čistiti veš mašinu?

0
veš-mašine
Pixabay.com

Mašina za pranje veša je uređaj bez kojeg je život gotovo nezamisliv. Istovremeno je i utočište različitih bakterija, koje vremenom stvaraju neprijatan miris. Kako bi se izbegle ovakve neprijatnosti, neophodno je redovno čistiti i održavati veš mašinu. 

Nije dovoljno voditi računa samo o spoljašnjosti uređaja zbog estetike, već je neophodno povremeno pristupiti čišćenju bubnja, gumenih površina, kao i filtera. Mašine za pranje veša su kućni uređaji koje svako domaćinstvo treba da ima. Gotovo da nema domaćinstva u kome ne postoji mašina za pranje veša, ali diskutabilno je to koliko je pravilno održavamo. Redovno i detaljno održavanje ne oduzima mnogo vremena, a eliminiše neprijatne mirise i uništava plesni i nagomilane bakterije. 

Koliko često treba čistiti veš-mašinu? 

Čišćenje veš-mašine se preporučuje nekoliko puta godišnje, a učestalost čišćenja zavisi od toga koliko često je koristite. Pre nego što pristupite čišćenju proverite uputstvo koje ste dobili od proizvođača, jer može se desiti da u njemu piše da se gubi garancija ukoliko se koriste određena sredstva za uklanjanje  kamenca. 

Bez obzira na to da li je u pitanju klasična ili veš mašine gornje punjenje, najjednostavniji metod čišćenja je uključiti je na program sa najtoplijom vodom. Naravno podrazumeva se da treba dodati deterdžent koji inače koristite. Osim bubnja potrebno je očistiti sve delove mašine koji mogu prouzrokovati neprijatan miris i gde se mogu nataložiti bakterije i plesni. Jedan od tih delova je pregrada u koju se stavlja deterdžent za pranje veša. 

Skinite ovu pregradu a zatim je potopite u deterdžent sa vrućom vodom i ostavite da odstoji. Kako biste skinuli nataloženu prljavštinu, možete je istrljati starom četkicom za zube, a zatim isprati i ostaviti da se osuši. Obavezno temeljno očistite prostor koji je oslobođen nakon što ste izvadili pregradu. U tim delovima se nataloži najviše nečistoće, tako da je potrebno njihovo temeljno čišćenje. Tek kada se sve osuši vratite pregradu na svoje mesto. 

Čišćenje veš-mašine sodom bikarbonom i sirćetom

Sigurno i sami znate da sirće uspešno eliminiše bakterije. Nemojte da vas obeshrabri miris sirćeta, jer će brzo iščeznuti. U pregradu za deterdžent stavite dve šoljice sirćeta, a zatim uključite program sa najvećom temperaturom.

veš-mašina-bela
Pixabay.com

Kada mašina završi program u bubanj ubacite pola šoljice sode bikarbone i još jednom pustite najtopliji program. Kada program u potpunosti završi, obrišite bubanj adekvatnom krpom i ostavite vrata mašine otvorena kako bi se unutrašnjist mašine potpuno osušila. 

Čišćenje gumenih delova veš-mašine

Osim bubnja i pregrada, važno je dobro očistiti gumene delove veš-mašine. To su mesta veoma pogodna za razvoj plesni i raznih bakterija. Trudite se da budete pažljivi i precizni, jer su gumeni delovi osetljivi i lako ih možete oštetiti. Dovoljno je da finu tkaninu potopite u sapunicu a potom lagano prebrišete sve gumene delove. 

Ne zaboravite da očistite filter 

Filter prevashodno služi kako bi sprečio delove tkanine, zaboravljeni novac u garderobi, kao i dlake, da dođu do same pumpe. Najčešće se nalazi u području ispod vrata bubnja, pri samom dnu veš-mašine. Ovo je takođe mesto gde se skuplja nečistoća. Pre nego što pristupite čišćenju filtera proverite da li je fiksiran ili se može skinuti. Najbolje bi bilo da pogledate uputstvo za upotrebu. Pre nego što počnete sa čišćenjem, na pod obavezno stavite krpu koja će prikupiti vodu kako ne biste napravili poplavu. Detaljno i pažljivo očistite filter pod mlazom vode, a potom ga pažljivo vratite na svoje mesto. 

Kako eliministati neprijatne mirise iz veš-mašine?

Kada ste detaljno očistili veš-mašinu bilo bi dobro da se pridržavate određenih saveta kako biste proredili vremenski razmak između dva čišćenja. 

Nemojte stavljati previše deterdženta, jer višak istog dovodi do stvaranja naslaga. Pregradu za deterdžent držite otvorenom što češće, naravno kada mašina ne radi. Provetravanjem smanjujete mogućnost stvaranja plesni i bakterija i eliminišete neprijatne mirise. Nakon završetka pranja, vrata na bubnju ostavite otvorena, po mogućstvu do sledećeg pranja, kako bi se smanjio rizik od stvaranja kamenca, plesni i bakterija kako u samom bubnju tako i u prostoru oko njega. Barem jednom u toku meseca uključite mašinu bez veša na toplo pranje. Možete dodati sodu bikarbonu za bolji efekat čišćenja. Održavajte mašinu nakon svakog pranja tako što ćete prebrisati vidljive gumene delove i unutrašnjist bubnja. 

Redovno čišćenje veš-mašine ne oduzima mnogo vremena, a efekat je izuzetan i što je najbitnije dugoročno gledano isplativ.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime