Kako je propao ciganski rulet (video i foto)

1

Kao i prethodnih, i ove godine, uglavljen između ringišpila i automobila, na vašaru u Kuršumliji okretalo se i čuveno “čičino”, ili ti ciganski rulet.

Za ovim, nekada čuvenim ciganskim ruletom, i ove godine je Slobodan Dane Petrović, ovdašnji korpar, a za vašar u Kuršumliji vlasik kazina i krupije.

Brojevi su iscrtani ne baš veštom rukom na mušemi. Na malom, improvizovanim stolom je i točak sa brojevima koji je potrebno da se samo zavrti i počinje igra.

Reših da okušam sreću na ovoj, sada već retro igri. A kako to biva, nakon prvog dobitka, reših da sve uložim.

Naredno okretanje donelo je “sve za kuću”, ili ti “čičino”, pa je dobitak otišao Danetu.

– Nema šta da te lažem, vidiš pare koje držim. Nisam ni 500 dinara dobar, a vidi koliko je sati. Ranije sam bio dobar 100 marke do dva sata, kaže nam vidno razočaran vlasnik ovog improvizovanog ruleta dok pokušava da uspostavi red pred stolom koji mu narušavaju okupljena deca koja u čudu gledaju ovu skalameriju.

– Imaju sada pravi rulet da igraju na svakom ćošku, pa im je “čičino” postalo zajebancija. Zato i nema posla. Nekada sam mogao da zaradim i po nekoliko stotina maraka kada je dobar vašar i da malo odmorim od pletenja korpi, objašnjava nam Dane kako su došli crni dani za ciganski rulet.

A naš sagovornik se inače bavi pletenjem korpi. Jedini je Rom u Kuršumliji koji se bavi nekim od tradicionalnih ciganskih zanata. “Čičino” mu je samo za vašar bilo nekakav izvor prihoda koga sada nema.

I kako su tradicionalni zanati zamrli i polako nestaju, tako će verovatno i ovaj točak prestati da se vrti uskoro i nekada čuveno “čičino” možda će biti sačuvano od zaborava samo u ovoj priči.

1 KOMENTAR

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime