Kako napraviti odabir imena za devojčicu?

0
Foto: Pixabay.com

Iščekivanje prinove i njen dolazak na svet za roditelje je izvor velikog uzbuđenja, radosti, pomalo i bojazni od novog i nepooznatog, a nesumnjivo izazovnog iskustva koje treba da se dogodi. Do rođenja deteta roditelji treba da odluče koje će mu ime nadenuti, a odlučivanje je kod nekih dug i zabavan proces, dok neki od prvog momenta znaju ime za svoje dete.

Ranije, u vremenima koja su uveliko iza nas, ime je određivao kum, često su se kao inspiracija koristila imena predaka, a to se odnosilo i na mušku i žensku decu. U današnje vreme normalno je i prirodno da roditelji daju završnu reč, a kum sluša njihovu volju.

U sledećim redovima predočićemo vam sve mogućnosti u vezi sa davanjem imena devojčicama, u nadi da će vam pomoći da napravite pravi izbor.

#1 Da li ime treba uklapati sa prezimenom?

Ime za dete, kao što smo rekli, uglavnom je odraz roditeljskog ukusa. Određeni sklopovi imena i prezimena jednima mogu delovati neutralno ili čak i dopadljivo, dok drugima zvuče komično i neskladno.

Pa ipak, poželjno je voditi računa o tome da se ženska imena za bebu koja se nalaze na vašem spisku koliko toliko slažu sa prezimenom. Treba imati u vidu da će vaša ćerka nositi ime i prezime barem jedan značajan deo života i da ime i prezime jesu ono što stvara naš identitet, zato nije poželjno da izazivaju podsmeh.

Nesrećni sklopovi imena i prezimena nastaju obično kada se spoji neko ime stranog porekla sa tipičnim srpskim prezimenom – takvo lično ime verovatno će biti osuđeno na to da uvek zvuči čudno.

#2 Višečlana ženska imena – da ili ne?

Ženska imena mogu biti i višečlana, a najčešće dvočlana, a primeri za to su: Ana Marija, Marija Rajna, Mina Irina i brojna druga. Ovakva imena zvuče neobično i ima spojeva koji su zaista milozvučni i ostaju u pamćenju.

Odabirom ovakvih imena roditelji će zasigurno omogućiti detetu da se izdvaja u odnosu na drugu decu, posebno ukoliko je kombinacija dva imena autentična i ukoliko su je roditelji sami osmislili.

Ono što može da predstavlja problem jesu pravila jezičke ekonomije, tj. ljudsko nastojanje da sve što možemo skratimo i pojednostavimo – to činimo i sa jednočlanim imenima, a kod višečlanih je problem opredeliti se za ono po kojem će ta osoba znati da se neko njoj obraća. 

Na primer, ukoliko ime vaše ćerke glasi Ana Marija, verovatno će jedan deo ljudi izvoditi nadimke od prvog dela imena, a preostali od drugog dela, što nije baš praktično za nosioca tog imena, iako ne predstavlja nepremostivu prepreku za davanje takvih imena.

#3 Nasleđivanje imena prema precima – da li je i dalje aktuelno?

Moglo bi se reći da se tendencije i moda kod davanja imena bebama periodično menjaju, kao i u drugim sferama života. Što je sada u trendu, ne mora biti već za godinu dana. Istina je da se jako retko pribegava davanju imena babe, prababe, a evo kako bi se to moglo objasniti.

devojčica
Foto: Pixabay.com

Imena koja su se davala ženskoj deci pre oko pedeset ili osamdeset godina nisu stekla patinu koje daje samo protok vremena. Ona su i dalje u manjoj ili većoj meri česta, čine se nedovoljno upečatljivim, a težnja mnogih roditelja je da detetu daju zvučno i neobično ime.

Pritom, takva imena gube trku sa mnogo starijim i arhaičnijim i zbog toga što bude asocijacije na ne baš uvek dragu rodbinu, komšije, poznanike i slično, pa ih roditelji izbegavaju. To je možda i glavni razlog zbog čega imena majki i baka novopečenih roditelja nisu dominantno i imena njihove dece, pored toga što nije baš praktično rešenje (kada se dve osobe u bliskom srdostvu odazivaju na isto ime i nadimke).

#3 Slovenska i srpska ili nova i moderna – šta ima prednost?

Ponovo se vraćaju u modu imena koja su bila aktuelna pre više stotina godina čak, koja svojim glasovnim sklopom nimalo ne podsećaju na današnja, već su slovenskog porekla ili generacija naših predaka koje niko ne pamti, već se njihova imena uglavnom pominju samo u pisanim izvorima. Takva imena su Vida, Jefimija, Draginja, Đurđija, a njihov spisak je veliki.

Težnja da se deci daju stara slovenska ili srpska imena je za nijansu zastupljenija kada je reč o muškim imenima. Često se čuje da je mnogo veći izbor lepih i upečatljivih muških imena, nego ženskih, barem kada je reč o onim koja imaju određenu tradiciju.

Međutim, to rađa nove potrebe u jeziku, koje su počele da se ispoljavaju u proteklim godinama i šire se posredstvom medija, a takođe imaju za cilj da stvore autentična i gotovo neponovljiva imena.

Najveću pažnju izazivaju imena od tri glasa, namenjena gotovo bez izuzetka ženskoj deci, koje roditelji često formiraju od sopstvenih inicijala, stoga je opšte zapažanje da takva imena zvuče čudno, neprirodno i da je danak originalnosti veliki. 

To su imena Nia, Ria, Rea i slična tog tipa, a oštri protivnici ovih novoskovanih reči umeju da kažu kako ona uopšte nisu namenjena deci, barem kada je reč o našoj sredini i ako se porede sa donedavnim tendencijama kod davanja imena. Mislite i o tome – da li će vaše detet možda nositi veliki teret svoga imena, iako ga samo nije biralo.

#4 Uobičajena ili upečatljiva imena – da li treba težiti originalnosti kod davanja imena?

Kao što smo pomenuli, različiti tipovi originalnosti postoje – neki se ugledaju na domaću tradiciju, neki prave višečlane sklopove imena, dok su neki rešili da sami kreiraju imena po sopstvenoj zamisli, ali jedno je zajedničko svim grupama – sigurno treba odvažnosti da se detetu nadene ime za koje je malo ko čuo.

Treba posmatrati širu sliku, uzeti u obzir i lepotu imena, originalnost, uklopivost sa prezimenom, ali i neke praktične aspekte određenog imena. U našoj tradiciji je gotovo neizostavno pravljenje nadimaka od svakog imena, te je i to prostor za razmišljanje ukoliko se razmišlja o imenu od koga tek treba stvarati nove oblike reči od milošte.

Odluka će na kraju možda biti jednostavnija nego što mislite, a možda ćete se do poslednjeg časa dvoumiti koje ime je najbolje za vašu princezu. Jedno je sigurno – roditelji daju ime u želji da svakome zvuči milo i drago kao njima, a imajući u vidu da se okolina navikne čak i na velike inovacije sa prolaskom vremena, ne treba sasvim otpisivati hrabrost u davanju nečuvenih imena i zasnivanju nekih novih tradicija u vezi sa ženskim imenima!

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime