Kako se povija beba: Povijanje bebe za nove roditelje

0
povijanje-beb
Foto: Pixabay.com

Kako se povija beba? Kada se u društvu pronese vest da neko očekuje bebu, sigurni smo da je najviše dobronamernih šala, na račun budućih roditelja, upravo u vezi sa pelenama i povijanjem. Uloga roditelja nije nimalo laka. Mnogo je izazova, dilema, zagonetki, nedoumica, bojazni… Beba je mala, ali su brige i te kako velike.

Roditeljstvo je uloga kojoj se budući mama i tata raduju, ali je u pitanju, svakako, nova uloga, koju nikada do sada nisu igrali. Svaki početak je težak, svaka nova uloga je izvor treme, ali i neograničene radosti kada se savlada na pravi način. Ponekad ima suza, ponekad nespretnih situacija, ponekad se sami sebi smejemo, ali uz mnogo ljubavi i nekoliko korisnih saveta svaka situacija se može savladati. Važno je da ne paničimo i da verujemo u svoje roditeljske „moći“.

Prvo povijanje u Školi roditeljstva

Ako ste mama koja je pohađala školu za trudnice, sigurno ste bar delimično savladali „proceduru“ povijanja bebe, odnosno menjanja pelena. Vežbali ste na lutki koja je mirna, čvrsta, ne rita se, ne plače i niste se plašili da ćete je slučajno povrediti prilikom presvlačenja. Ako ste i tatu uspeli da odvedete makar na jedan takav čas, svaka Vam čast. Nije redak slučaj da se tate u ovakvim situacijama povlače, verovatno zbog straha, pa sve prepuste budućim mamama.

Učite još u porodilištu

Kada se beba rodi, dok ste još u porodilištu, prvih dana će babice ili medicinske sestre presvlačiti bebu umesto Vas. Ipak, neke od njih će insistirati da već prvi dan to uradite sami. Prihvatite njihove konkretne savete i sugestije, ipak su one „doktorirale“ povijanje beba. Pažljivo pratite redosled, tehniku, pokrete, način kako se beba povija. Ko to lakše, brže i veštije radi od babice u porodilištu?

U porodilištu još i postoji šansa da Vam neko pritekne u pomoć, ako se slučajno uplašite, blokirate ili zbunite. Kod kuće, međutim, beba je samo Vaša i sve od Vas zavisi. Pa i ta „naučna fantastika“ zvana povijanje. Zato je naš prvi savet da prilikom savladavanja ove veštine obavezno imate uz sebe partnera, odnosno bebinog tatu. Mnoge stvari su i lakše i slađe kada se rade u paru, a i osećaćete se sigurnije.

Kako se povija beba u nekoliko praktičnih koraka

Šta vam je sve potrebno?

Za povijanje bebe najpre su Vam potrebne pelene za jednokratnu upotrebu (vodite računa da to budu pelene koje ne sadrže alergene, parfeme i losione, koje su napravljene od fine celuloze, koje su meke i nežne za bebinu osetljivu kožu), potom vlažne maramice (takođe preporučujemo one na bazi vode, obavezno bez alkohola, dodatih mirisa, losiona i parabena), pamučni tupferi ili pamučna pelena, mlaka voda, bebi krema za pelensku regiju, eventualno bebi puder.

Gde da presvučete bebu?

Kada ste kod kuće, bebu ćete presvlačiti na specijalnoj namenskoj dasci za presvlačenje, koja se fiksira na krevetac ili se postavi na bebi komodu. Takođe, bebu slobodno možete povijati na nekoj čvrstoj podlozi na koju ste prethodno stavili veliki čist peškir, čistu pamučnu pelenu ili namensku prenosivu prostirku.

Kako se povija beba – postupak

Najpre skinite bebi švedske gaće ukoliko ih koristite, odlepite pelenu sa strane i gornji deo pelene spustite dole između bebinih nožica, vodeći računa da sadržaj iz pelene ne iscuri. Delom pelene koji je pokrivao stomačić najpre obrišite bebinu guzu, kako biste skinuli ostatke stolice. Uhvatite levom rukom bebu za obe nožice, odignite joj guzu od podloge i desnom rukom izvucite prljavu pelenu. Pelenu umotajte pre bacanja tako da sadržaj ne curi iz nje, zalepite je i odložite u kantu za đubre.

Bebinu guzu i genitalije očistite najpre vlažnim maramicama koje ste pripremili. Kod devojčica vodite računa da ih brišete od napred prema guzi. Nikada nemojte genitalnu regiju više puta prelaziti istom zaprljanom maramicom, već iskoristite nekoliko novih ukoliko je potrebno. Dečacima vlažnom maramicom treba očistiti testise, prepone pa onda i guzu. Pošto je svima poznato da mlaka voda najbolje uklanja nečistoću, pelensku regiju slobodno očistite pamučnim tupferima ili pamučnom pelenom natopljenom u mlaku vodu, pa potom obrišite bebu mekim peškirom.

beba
Foto: Pixabay.com

Nakon čišćenja, pripremite novu pelenu. Rastvorite je, uvucite je ispod bebe, držeći levom rukom bebine nožice prema gore. Sada sledi mazanje. Najbolje je naneti proverenu bebi kremu namenjenu nezi pelenske regije, na prirodnoj bazi, bez parabena, sa prirodnim biljnim uljima. U tankom sloju namažite prepone, testise, genitalnu regiju i guzu. Uloga bebi kreme je da stvori barijeru između nežne i osetljive bebine kože i urina ili fecesa. Kada je beba namazana, raširite blago bebine nožice, prednji deo pelene povucite prema stomačiću, pa zalepite samolepljive trakice tako da možete da uvučete svoj prst između pelene i bebinog stomaka.

Široko povijanje

Ukoliko je ortoped preporučio tzv. široko povijanje bebe, na raširene švedske gaće u sredinu se postavi pamučna pelena presavijena na pravougaonik. Pamučna pelena se provuče između bebinih nožica, pa se sve potom fiksira švedskim gaćama.

Iako deluje komplikovano, već nakon nekoliko nedelja svoju bebu ćete presvlačiti rutinski, bez mnogo razmišljanja, a kamoli straha ili panike. Veoma je važno da se tokom presvlačenja sa bebom mazite, da joj pričate ili pevušite, kako bi i ona uživala u tom činu.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime