Kako organizovati venčanje

0

Iako izazovno, organizacija svadbe može biti ispunjavajuće iskustvo koje ostavlja trajan utisak, kako na vas koji uređujete proslavu, tako i na vaše goste. Međutim, kako biste bili sigurni da će svadbeni dan proći u najboljem mogućem redu, morate ga pažljivo isplanirati i izvesti. U ovom tekstu ćemo dati odgovore na pitanje kako organizovati venčanje bez muke i stresa.

Odredite datum venčanja

Na samom početku bi trebalo odabrati datum odvijanja same ceremonije venčanja. To može biti dan upoznavanja, prvog sastanka, poljupca ili pak neki drugi važan datum u istoriji vašeg odnosa. Međutim, svakako vredi napomenuti da će dosta toga zavisiti i od dostupnosti termina u crkvi, lokalnoj opštini, kao i u ugostiteljskim objektima ili salama. Potrudite se da odaberete termin koji će odgovarati obema stranama.

Formirajte budžet

Kako će od raspoloživih sredstava zavisiti gotovo svi segmenti venčanja, prvenstevno bi trebalo da odredite okvirni budžet i rasporedite vaše finansije. U tom slučaju biće najbolje napraviti listu prioritetnih stavki, na kojoj se definitivno moraju pronaći muzika, hrana, piće kao i neizbežne dekoracije. Ukoliko vas budžet ograničava, nemojte klonuti duhom. Premda novac može doprineti stvaranju nezaboravne glamurozne atmosfere, činjenica je da se dobra i nezaboravna žurka može napraviti i sa nešto malo novca.

Napravite spisak gostiju

Nakon određivanja okvirnog budžeta bi se trebalo fokusirati na sačinjavanje spiska gostiju. Neka se na listi zvanica, pored podrazumevane šire rodbine dveju strana, pronađu i svi prijatelji i poznanici sa svojim porodicama, kao i sada već bračni partneri kod kojih ste prethodno bili na sličnoj proslavi. Naravno, ukoliko je to vaša želja, svadbu svakako možete proslaviti i isključivo u krugu najbližih.

Izaberite lokaciju svadbe

Izbor lokacije na kojoj će se obeležiti venčanje je direktno povezan sa isplaniranim brojem gostiju. S tim u vezi, ukoliko ste se opredelili za ceremoniju sa velikim brojem zvanica, sasvim je izvesno da će prostrane sale za proslavu biti najpogodnija solucija. Ako ste se pak odlučili za nešto skromniju žurku, svadbu možete obeležiti i u restoranu, omiljenom kafiću ili pak vašem dvorištu. Bilo kako bilo, u svakom slučaju mislite na komfornost i površinu podijuma, jer će na kraju dana jedino to biti važno.

Planirajte muzički segment

Kada je reč o organizaciji muzičkog segmenta svadbe, na raspolaganju ćete imati nekoliko opcija. Bend za svadbe je prva, te definitivno najpouzdanija solucija, ali vi svakako možete razmotriti i angažman di-džeja, trubača, tamburaša ili pak poznatih pevača. Što se tiče plejliste, neka se na istoj pronađu popularne numere iz raznolikih perioda i muzičkih žanrova.

Pazite na vreme

Važno je napomenuti da ugostiteljski objekti, kao i većina muzičkih udruženja, mogu biti rezervisani i do nekoliko meseci unapred, tako da bi u potragu trebalo krenuti pravoremeno. Međutim, iako bi trebalo delati konkretno, nemojte se previše zaletati, već svaku opciju dobro razmotrite.

Dekorisanje prostora

Kako je izgled prostora prva stvar sa kojom će se zvanice susresti, bez problema možemo reći da je dekorisanje prostora gotovo podjednako važno kao i sama ceremonija venčanja. U poslednjem periodu, mladenci se neretko opredeljuju za tematska venčanja, odnosno za šablonsko dekorisanje čitave sale. Ako vam se ovakva opcija čini primamljivom, ideje i koncepte vrlo lako možete pronaći na pretraživaču ili Pinterestu. U suprotnom, prostor dekorišite prema vašim željama i potrebama. Savet je da se uvek vodite parolom manje je više.

Mladenačka torta

Svadbenu tortu bi trebalo poručiti u renomiranoj poslastičarnici, a veliku pažnju bi trebalo podrediti ukusu i izgledu. Kada govorimo o ukusu, naš savet je da poručite i čokoladnu i voćnu tortu, jer gotovo jedino tako možete udovoljiti svim gostima.  Što se tiče izgleda torte, mogućnosti su praktično neograničene, tako da finalni izbor potpuno zavisi od vaše kreativnosti.

Angažujte fotografe i snimatelje

Pozivanje fotografa i snimatelja je prosto neophodno. Oni će se postarati da svojim objektivima zabeleže sve važne trenutke, kojih ćete se kasnije sa radošću moći prisećati.

Na šta još obratiti pažnju

Evo još nekoliko važnih aspekata organizacije venčanja na koje biste morali da obratite pažnju:

  • Kupovina odevnih kombinacija i burmi.
  • Zakazivanje termina za šminkanje i friziranje.
  • Rezervisanje limuzine za mladence.
  • Obezbeđivanje prevoza i prenoćišta za goste.
  • Raspoređivanje dužnosti članova porodice.

Pošaljite pozivnice

Po navršavanju svih krupnijih zadataka, fokusirajte se na biranje pozivnica. Nekolicina sala za venčanje u sklopu cene nudi i štampanje pozivnica, tako da bi pre svega trebalo ispitati dostupnost takve usluge. U slučaju da dobijete negativan odgovor, uputite se ka štampariji te detaljno sagledajte ponudu šablona. Pozivnice možete uručiti lično, poslati poštom ili pak digitalnim putem.

Ukoliko vam se planiranje venčanja čini kao zahtevan zadatak, obratite se agenciji za organizaciju događaja. Nadamo se da će vam ovaj blog biti koristan. Želimo vam srećno venčanje!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime