Kako pljačkaju građane

10

Dobili smo pismo našeg čitaoca, Zvonka Prelića iz Gubetina kod Prokuplja o tome kako je morao da plati proviziju u pošti u visini od čak polovine iznosa za dokumenta koja je vadio u opštini! Pismo vam prenosimo u celosti.

Pre neki dan, u matičnoj službi opštine Prokuplje, zatražio sam i dobio izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, gde mi je rečeno da na šalteru poste, koja se nalazi u prostoriji matične službe uplatim po 80 dinara za uverenja, znači 160 dinara, pošto je to bilo radi zaposlenja.

Na moje veliko iznenađenje, na šalteru pošte mi je naplacena provizija od 45 dinara po dokumentu, odnosno 45 dinara na vrednost od 80 dinara. Začudilo me je to i baš bih voleo, da mi to neko iz pošte razumno objasni, zbog čega je provizija vise od 50% od uplaćene sume. Da slucajno nije radi kirije na tako ekskluzivnoj lokaciji?

Tu nešto nije u skladu sa zdravim razumom, i baš bih voleo da nam neko iz pošte objasni po kojem modalitetu određuju proviziju, jer šta da sam trebao uplatiti 10.000 dinara, po ovom modelu bih morao dodati jos 5.000 dinara, znači ukupno 15.000 dinara!?

Molim za razjašnjenje, verovatno ima i drugih koje ovo interesuje, “dere” nas pošta kao i notari i privatni izvršitelji, država im silom u džep trpa naš novac, a ne vidim razloga što se overe ne bi mogle vršiti po opštinama i sudovima kao ranije, em bi nama bilo znatno jeftinije, em bi opštine i sudovi dolazili do nekih finansijskih sredstava za normalno funkcionisanje.

I da dodam, i dalje postoji šalter gde su se vršile overe, i u momentu kada sam se ja tu nalazio i zadržao oko 10 minuta, iza pulta su bile dve službenice i sedele bez ikakvog posla, jer jednostavno na tom šalteru nije bilo stranaka, iako je označen kao šalter za overe, što je vidljivo na tabli koja je visila sa plafona.

Na moje pitanje, šta označava ta tabla i što je bar ne skinu, i šta one tu rade, samo su slegnule ramenima.

10 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime