Kako pripremiti automobil za zimu?

0
crveni-automobil-na-putu-medju-snegom
Unsplash.com

Zima je vreme kada se bezbednost na putevima posebno ceni, a ključ za sigurnu vožnju u ovim uslovima je dobro pripremljen automobil. Ovaj tekst će vam pružiti sve potrebne informacije o tome kako pravilno pripremiti vaše vozilo za zimske uslove. Pregledaćemo svaki aspekt ove pripreme kako biste mogli bezbrižno voziti kroz hladne i snežne dane.

Provera pneumatika

Pneumatici su prva linija odbrane vašeg automobila u zimskim uslovima. Održavanje odgovarajuće dubine šare na gumama je ključno za dobro prianjanje na putevima prekrivenim snegom i ledom. Osim toga, proverite i pritisak u gumama, jer gume s niskim pritiskom mogu negativno uticati na upravljanje i potrošnju goriva.

Ako želite dodatnu sigurnost u zimskim uslovima, razmislite o korišćenju zimskih guma. One imaju posebnu šaru koja bolje prianja na klizavim površinama. Takođe, uzmite u obzir upotrebu lanaca za gume kao dodatnog sredstva za povećanje trakcije. Ukoliko želite da kupite novi auto, ili razmišljate da je prava opcija otkup vozila koje trenutno imate pred zimski period, važno je proveriti kakvo je stanje zimskih guma i da li lh auto poseduje, ovo veoma može uticati na planiranje troškova i budžeta kako za kupovinu, tako i za prodaju automobila.

Antifriz i tečnost za pranje vetrobranskog stakla

Provera nivoa antifriza je ključna za očuvanje ispravnosti motora tokom zimskih meseci. Antifriz sprečava zamrzavanje sistema hlađenja, što može prouzrokovati ozbiljne probleme. Proverite nivo antifriza u rezervoaru i, ako je potrebno, dopunite ga odgovarajućim proizvodom.

automobil-u-snegu-farovi
Unsplash.com

Takođe, nemojte zaboraviti na tečnost za pranje vetrobranskog stakla. U zimskim uslovima, često ćete morati čistiti svoje staklo od soli i prljavštine. Upotrebljavajte tečnost koja ima antifriz svojstva kako bi vam staklo ostalo čisto i prozirno.

Akumulator i elektro-sistem

Hladnoća može ozbiljno opteretiti akumulator vašeg automobila. Proverite nivo naboja baterije i čistite kontakte kako biste osigurali pouzdan start. Ako primetite slabost akumulatora, razmislite o zameni pre nego što zima stigne u punom zamahu.

 

Pored akumulatora, obratite pažnju na elektro-sistem. Proverite sve svetlosne i signalne uređaje. Svećice i žarulje treba da budu u ispravnom stanju. Održavanje elektro-sistema u dobrom stanju je ključno za bezbednost vožnje tokom zime.

Kočnice i ulje

Kočnice su ključne za bezbednu vožnju, posebno u zimskim uslovima kada se zaustavljanje vozila može produžiti. Proverite stanje kočionih pločica i zamolite mehaničara da ih zameni ako su istrošene. Isto tako, proverite nivo kočione tečnosti.

 

Kada je reč o ulju za motor, koristite odgovarajuće ulje za zimske uslove. Gustoća ulja se može prilagoditi kako bi se osiguralo bolje podmazivanje motora u hladnim temperaturama.

Oprema za nuždu i sigurnost

Nema dovoljno reči koje mogu opisati važnost pripreme za slučaj nužde tokom zime. U vozilu uvek treba imati set prve pomoći, signalne naprave, alat za promenu guma i lance za gume. Takođe, imajte rezervu tople odeće u automobilu u slučaju da ostanete zaglavljeni u hladnom vremenu.

Vožnja u zimskim uslovima

Vožnja u zimskim uslovima zahteva posebne veštine i opreznost. Smanjite brzinu, povećajte razdaljinu između vozila i koristite sve kontrolne sisteme na vozilu, kao što su ABS i ESP, kako biste povećali stabilnost i kontrolu. Izbegavajte naglo ubrzavanje i kočenje, jer to može dovesti do proklizavanja.

Priprema vašeg automobila za zimu je ključ za sigurnu vožnju u teškim uslovima. Proverite pneumatike, antifriz, elektro-sistem, kočnice i ulje, i budite spremni za bilo koju situaciju sa odgovarajućom opremom za nuždu. Pravilno održavanje i sigurna vožnja će vam pomoći da se bez problema nosite sa izazovima koje zima donosi na putu.

 

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime