Kako se najbolje negovati u letnjem periodu?

0
sok-narandža
Foto: Pexels.com

Za funkcionalan i zdrav život potrebno je konstantno voditi računa o zdravlju i duhu sopstvenog tela. Ukoliko se potrudimo da živimo po preporukama lekara možemo produžiti životni vek i učiniti ga mnogo kvalitetnijim. 

Letnji period donosi tropske vrućine i primorava nas da se u skladu sa tim dodatno posvetimo brizi o našem telu, što će imati pozitivne efekte na dobro raspoloženje i energiju tokom čitavog dana. 

S obzirom na ekstremne prilike u pojedinim trenucima, potrebno je voditi računa o kvalitetu i količini hrane koja se unosi, zaštiti kože od sunca, intezitetu dnevnih aktivnosti, hidrataciji, snu i mnogim drugim stvarima. 

U nastavku teksta možete pročitati naše savete kako se najbolje negovati pri ovim tropskim vrućinama karakterističnim za letnji period.

Negom kože tela i lica pobrinite se za njenu lepotu i zdravlje

Tokom letnjeg perioda kao jedna od glavnih aktivnosti u cilju rashlađivanja jeste poseta kupalištima. Tada se najčešće naše telo kompletno izlaže sunčevim zracima, što u periodu dana između 11 časova ujtru i 5 časova popodne može biti štetno. 

Zbog toga je potrebnno mazati kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kako koža tela ne bi doživela dugotrajnije posledice. Uprkos korišćenju pomenutih krema, koža često pocrveni što može izazvati opekotine i svrab, pa je tada najbolje koristiti kreme za hidrataciju ili mleko za telo radi ublažavanje crvenila. 

Kreme i ulja  u kozmetici se sve češće prave od prirodnih izvora poput voća i povrća, koje imaju ulogu čuvara i regeneratora kože. Upotreba avokada kao jednog od glavnih sastojaka u kozmetici postala je veoma čest odabir mnogih žena koje imaju za cilj kvalitetnu negu kože tokom cele godine. 

avokado
Foto: Pexels.com

Ulje avokada je posebno pogodno koristiti pred spavanje kada nakon blagog nanosa koža celu noć upija vitamine koje ovo voće sadrži. Takođe je odlično za skidanje šminke i isušenu kožu nakon sunčanja i perutanja. 

Lagana ishrana bogata vitaminima za više energije

Tokom letnjeg perioda naš organizam troši mnogo više energije zbog povećane temperature tela, tako da je potrebno obnavljati sangu unosom kvalitetne hrane. Preteran unos masnih i slatkih namirnica može negativno uticati na telo, s obzirom da se varenjem pomenute hrane oslobađa dodatna temperatura u organizam. 

Sa druge strane, preporčuje se odabir laganih i lako svarljivih jela baziranih na salatama sa malim količinama mesa – piletine ili ribe. Sjajan odabir bi bio da većina obroka bude puna voća i povrća zbog bogatstva vitaminima, naročito u popodnevnim i večernjim satima zbog lakoće varenja ovih namirnica. 

Organsko voće i povrće je odličan izbor u letnjem periodu i tokom cele godine, zbog kvaliteta koje nudi, kao i sto posto prirodnog porekla ovih namirnica. Ne postoji ništa zdravije nego dobiti proizvod direknto sa plantaža, bez bilo kakve dodatne prerade, prepunog vitaminima, kao pravi odraz onoga što priroda ima da nam pruži

Pored svojih hranljivih sastojaka, voće i povrće sadrži određenu količinu tečnosti potrebnu našem organizmu tokom vrelih dana, tako da će unos ovih sirovih namirnica biti pravo osveženje. 

Redovna hidratacija uz minimalne aktivnosti

Ukoliko vam se nekada dešava da se leti znojite čak i kada samo sedite, znajte da niste jedini. Naime, telo ispušta znoj kako bi se rashladilo, a kada su temperature visoke, ovaj proces je mnogo intenzivniji. 

Zato je potrebno redovno se hidrirati i piti nešto više vode od proseka karakterističnog za ostatak godine. To je naročito važno ukoliko se bavite sportom ili praktikujete bilo koju aktivnost, pa makar to bila i lagana šetnja. 

Ne sme se dozvoliti da telo ostane dehidrirano, zbog neželjenih posledica koje ovo stanje može imati po organizam, a kao ekstremni slučejevi ističu se vrtoglavica, bol u glavi i gubitak svesti. 

Kao zamena za vodu koja bi trebala biti primarni izvor tečnosti, mogu se konzumirati sveže ceđeni sokovi, ali bi trebalo izbegavati gazirana pića, alkohol, kafu, s obzirom da su ovi napici poznati kao diuretici, pa kao takvi izazivaju još veću potrebu za tečnošću.

Što se manje krećete preko dana na suncu, manja je šansa da ćete dehidrirati i previše se umoriti. Najbolje bi bilo veći deo dana provesti u hladu i odmarati se, s obzirom da se mnogo veća količina energije troši pri visokim temperaturama. Sportske aktivnosti su poželjne u ranim jutarnjim časovima, zbog najnižih dnevnih temperatura za ovaj deo godine.

Redovan i zdrav san posebno je bitan leti

Posledično tome da se u letnjem periodu troši veća količina energije čak i za najmanje aktivnosti, možemo slobodno reći da je tada potreban još kvalitetniji i duži san u odnosu na ostatak godine, radi što boljeg odmora.

U letnejm periodu nije svima lako da održavaju dobar san, s obzirom na visoke temperature. Osim toga, mnogi iz svojih kuća izlaze tek u večernjim satima kada je i najprijatnije doba dana za druženje i razne aktivnosti. 

Potrudite se da ipak makar radnim danima održavate kvalitetan san. Provetravanje, hlađenje i zamračivanje sobe omogućiće vam da prilagodite prostor za odmor. 

Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili neke korisne informacije kako se što bolje čuvati i negovati tokom vrelih letnjih dana. Uz neke zanimljivosti i činjenice potrudili smo se da vam pružimo savete za podnošljivije leto, dok tražite destinaciju na primorju koja će vam ulepšati ovaj period godine.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime