Kiša otkrila tursko groblje u Kuršumliji

13

U kuršumlijskom naselju Markoviće, nakon nedavnih obilnih kiša pojavili su skelti, odnosno ostaci tela Turaka koji su sahranjeni u ovom naselju nakon oslobođenja Kuršumlije 1878. godine.

Na ovom mestu, u naselju Markoviće u Kuršumliji, kiša je sprala zemljište pa su se pojavile ostaci tela, na verovatno turskom groblju koje je nastalo kada je Kuršumlija oslobođena odTuraka nakon pet vekova ropstva.

Naime, prema nezvaničnim podacima, na ovom mestu su sahranjena tela Turaka koji su poginuli kada je srpska vojska krajem devetnaestog veka ovaj kraj oslobodila nakon 500 godina pod Turcima.

Prema svedočenju meštana, skeleti su se pojavili pre nekoliko dana na mestu gde se pretpostavlja da je nekoliko stotina turaka sahranjeno nakon bitke za Kuršumliju previše od stotinu godina.

Najnovije vesti iz Kuršumlije pročitajte OVDE

13 KOMENTARA

  1. Када је прављена касарна на Боровњаку,радници су наилазили на људске кости али треба бити опрезан,јер у том делу Куршумлије по причању старијих мештана налази се масовна гробница настала после другог светског рата.Масовне гробнице црвеног терора једино у Србији нису обележене.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime