KLADENAC KOD TRI BUKVE: OVO ĆE BITI RAJ ZA DECU

0
kladenac-kod-tri-bukve

U srcu Jastrepca, okruženo zelenilom i mirom nalazi se seosko domaćinstvo „Kladenac kod tri bukve“. Ovo imanje je idealno za odmor i predah od gradske buke, a vlasnik Zoran Miljković kaže da će od njega napraviti raj za decu.

Miljkovići su na ovom imanju četvrt veka, a prethodnih godina posvećeno uređuju domaćinstvo tako da u njemu mogu uživati svi koji su željni mira. Netaknuta priroda je najveće blago ovog mesta, a sve što rade, popravljaju i zidaju domaćinima predstavlja zadovoljstvo, bez obzira na to što uglavnom sve čine bez struje. Jedini izvor električne energije su dva solarna panela.

kladenac-kod-tri-bukve

San jedne porodice

San o životu u skladu sa prirodom, o mirnom i netaknutom raju za čoveka rodio se u glavi Zoranovog oca Bogosava Miljkovića, poznatog harmonikaša kog su svi zvali Šale. Kada se razboleo, a lekari imali loše prognoze za ozdravljenje, preselio se na ovo svoje imanje sa suprugom i u skoro besprekornom zdravlju poživeo još 15 godina. Prema priči njegovog sina, za sve to vreme, do svoje smrti do sela Klisurica sišao je svega tri puta, a u grad nijednom.

Svoju zaljubljenost u prirodu preneo je na sina Zorana, snaju Vesnu i unuka Lazara, te su zajednički gradili svoj san.

 – Najpre je to bilo imanje sa velikim brojem životinja, ali vremenom se broj životinja smanjivao, kako se domaćinstvo okretalo ugostiteljstvu. Sada gazdinstvo čini veliki konak sa terasom, nekadašnja kuća, tu je pomoćna zgrada, kao i ribnjak sa pastrmkom i prostor za nekoliko mangulica, par gusaka i konja, nekoliko ovaca i živinu. – kaže Zoran.

 

Mesto za opuštanje sa prijateljima

Na putu, u neposrednoj blizini „Kladenca“, vozači i šetači mogu naići na drvenu tablu sa urezanim natpisom: „Na 5352 koraka čeka vas bukva ljubavi i sreće, ko je bude video zaboraviti je neće.“ I zaista, pod tri bukve, kod izvora planinske vode, čovek može da oseti samo ljubav i sreću. Na ovom mestu nastala su i čuvaju se mnoga prijateljstva. Jedno od njih je i ono između vlasnika Zorana Miljkovića i pripadnika Vojske Srbije majora Bratislava Krstića. Kao veliki ljubitelj planine i zelenila, ali i virtuoz u kulinarstvu, major Krstić boravi u ovom zelenom raju kad god mu se ukaže prilika. Još nije utvrđeno da li on više uživa u prirodi ili slučajni gosti u njegovom kulinarskom umeću. Tako je bilo i na današnjem Šestom saboru harmonikaša kada je bio majstor na roštilju i dočekivao zajedno sa domaćinom posetioce.

krle-i-zoran

Sabor harmonikaša

Pored besprekorno lepe prirode, mnogi su za „Kladenac kod tri bukve“ čuli zahvaljujući Saboru haronikaša, koji je pokrenuo Zoranov otac Borisav Šale. Borisav je bio harmonikaš, kao i Zoran, čiji vešti prsti sviraju fantastično i na harmonici i u testu. Tako ga „bije glas“ doktora za stugane pogače.

zoran-miljković

Sabor okuplja brojne harmonikaše u julu svake godine, a od 2018. godine je i u programu gradskih svečanosti povodom obeležavanja slave Sveti Prokopije.

sabor-harmonikaša

Ovo će biti raj za decu

Kako iz godine u godinu, korak po korak, Miljkovići uvećavaju i ulepšavaju svoju oazu, najveći san još čeka na ostvarenje. To je prostor za decu.

– Od početka maštam o tome da ovo bude raj za decu. Mesto u kom će mališani moći da vide i životinje i da se igraju. Evo, materijal je tu, samo da obaveze dozvole i počinjemo da pravimo najbolju igraonicu na svetu. Biće to igraonica na otvorenom, pod vedrim jastrebačkim nebom, u kojoj će desa uživati na svežem vazduhu. – kaže Zoran.

„Kladenac kod tri bukve“ je jedno od TOP 10 mesta koje morate posetiti na Jastrepcu, prema preporuci udruženja „Volimo Jastrebac“. I zaista, Jastrebac se voli baš ovako kako ga Miljkovići vole.

kladenac-kod-tri-bukve

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime