Koje sve parketarske usluge postoje?

0
parket
Foto: Freepic.com

Na tržištu postoje različite vrste parketa a isto tako i različite vrste usluga koje vam majstor može pružiti kada je u pitanju parket. U ovom tekstu pokušaćemo da nabrojimo i razjasnimo vrste parketarskih usluga koje će vam trebati prilikom ugradnje novog parketa ili renoviranja starog. 

Postavljanje parketa – tradicionalan stil

Bilo da ste se tek uselili u novi stan ili kuću ili renovirate postojeći prostor, postavljanje parketa je jedna od najvažnijih aktivnosti koju ćete preduzeti odnosno za koju ćete angažovati majstora. Bitno je da nađete pravog majstora ali i da cena postavljanja parketa po m2 ne bude previsoka.

Prvi korak koji je neophodan pre postavljanja parketa jeste obezbeđenje ispravne podloge za parket. 

Najčešće i najbolje rešenje za podlogu za parket jeste cementna košuljica koja u trenutku postavljanja parketa ne bi smela da bude vlažnija od 2,5% (standard ide i do 3%) a vlažnost se utvrđuje posebnim instrumentom vlagometrom. Debljina cementne košuljice treba da bude najmanje 3,5 do 4 cm kako košuljica ne bi pukla. 

Druga opcija je postavljanje parketa na već postojeću podlogu – npr. stari parket ili pločice. Ovde je bitno da ta postojeća podloga bude dobro pričvršćena za svoju podlogu. Takodje, ukoliko se radi o starom parketu, neophodno je da se stari lak izbrusi, očisti pa se tek onda može postavljati novi parket.      

Stavljanje parketa na podlogu sa podnim grejanjem zahteva ispunjavanje posebnih uslova. Takođe, parket ne bi trebalo da bude deblji od 14 mm ukoliko se polaže na podlogu sa podnim grejanjem da bi toplota mogla da prolazi, treba da bude od stabilne vrste drveta i strukturno ravan.   

Postavljanje gotovog parketa – moderno rešenje

U današnje vreme, proizvodnja i plasiranje gotovog parketa postaje sve popularnije. Postavljanje gotovog parketa je znatno lakše nego postavljanje tradicionalnog tipa parketa, prvenstveno iz razloga što gotovom parketu nije neophodno brušenje ili hoblovanje, to je već obavljeno u proizvodnji. Treba voditi računa da podloga na koju stavljate parket bude suva, očišćena od svih nečistoća, iznivelisana i čvrsta. 

U novije vreme nije više jedini način postavljanja parketa lepljenjem, već se pojavila i nova tehnika tzv. plivajuća ugradnja. Lepljenje je naravno komplikovanije i zahteva više vremena i posla, dok je s druge strane postavljanje parketa plivajućom ugradnjom jednostavnije – daske se slažu, uklapaju, savremenom “klikni i zaključaj” metodom. Spojevi se ne vide, postiže se maksimalna čvrstina sklapanja.     

Hoblovanje tj. brušenje parketa – priprema za savršen sjaj

Ovo je takozvana ponovna završna obrada parketa i kao i za ostale postupke u vezi sa parketarskim uslugama najbitnija je dobra priprema – čišćenje, obezbeđivanje temperature između 18 i 27 stepena celzijusa, kupovina dovoljno materijala i aklimatizovanje radnih materijala na sobnoj temperaturi (ulje ili lak i prajmer). 

Nakon toga sledi tzv. brušenje odnosno hoblovanje parketa mašinom namenjenom za to. Brušenje treba biti što finije može kako bi krajnji rezultat bio bolji, a posebnu pažnju treba obratiti i na ćoškove i najoštećenije delove u prostoriji. Nakon brušenja ponovo sledi čišćenje pa onda nanošenje prajmera pre laka odnosno ulja. Lak se nanosi u dva sloja i suši se prema proizvođačkoj specifikaciji.  

Bajcovanje parketa – boje po vašoj želji

Bajcovanje parketa se primenjuje kada želimo da dobijemo određenu boju i nijansu parketa dok struktura parketa treba da ostane ista. Parketi od određenih vrsta drveta vremenom se habaju, zbog potamnjivanja i menjanja boje bivaju neugledni pa je jedini način da se vaš parket osveži bajcovanje. 

Ovo je veoma komplikovana procedura pa zato treba angažovati pravog majstora. Bajcovanje se radi posle brušenja odnosno hoblovanja parketa a pre lakiranja odnosno uljenja parketa.

Od materijala za bajcovanje neophodna je četka, pamučna krpa i bajc. Bajc se četkom nanosi na parket a kada se on osuši, krpom se višak uklanja i to sve dok ne dobijemo traženu boju parketa. 

Ukoliko želimo da nam parket bude tamniji, bajc treba da se suši duže, i obratno. Bajcovanjem i najsvetlije nijanse parketa mogu postati tamne, ali isto tako možete dobiti i parket u boji. U vezi sa bajcovanjem jedno je sigurno, a to je da će vaš parket izgledati kao da je nov i tek postavljen. 

Lakiranje, uljenje ili voskiranje parketa – lični pečat

Ne tako davno, za završni premaz parketa postojao je samo poliuretanski dvokomponentni lak

Danas, postoje mnoge vrste lakova, često se prelazi na ekološke varijante lakova na bazi vode. Postoje sjajni, polusjajni i mat lakovi odnosno sjajnost lakova se određuje procentualno. Cena lakova je različita, ali pošto oni ne predstavljaju samo estetski momenat već su i faktor zaštite parketa, vrlo je važno pažljivo odabrati kvalitetan lak.

Sa razvojem različitih hemijskih tehnologija, poboljšavaju se i karakteristike ulja i voska, koji su do skoro bili skrajnuti jer nisu pružali tako dobru zaštitu parketu. Jedna od najvećih prednosti korišćenja ulja kao završnog sloja za parket jeste održavanje njegovog prirodnog izgleda. Sa druge strane, vosak može dati rustičan izgled vašem enterijeru. 

Ukoliko se pripremate za postavljanje ili zamenu parketa u vašem stanu ili kući, nadamo se da smo vam ovim tekstom na jednostavan način razjasnili vrste parketarskih usluga koje vam mogu zatrebati.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime