Koji su hirurški zahvati kod skolioze

0
hirurg-operacija
Pexels.com

Skolioza je medicinsko stanje koje karakteriše abnormalna zakrivljenost kičme, što može dovesti do bolova u leđima i nogama. Dok mnogi pacijenti mogu upravljati svojim simptomima i nisu im potrebne nehirurške intervencije, nekima će možda biti potrebna operacija da bi ublažili bol.

Postoji nekoliko dostupnih hirurških opcija za lečenje bolova u leđima i nogama povezanih sa skoliozom. Fuzija kičme je najčešća procedura, koja uključuje spajanje dva ili više pršljenova zajedno kako bi se stvorila jedna čvrsta kost. 

Vezivanje tela pršljenova je novija procedura koja uključuje pričvršćivanje fleksibilne vrpce na kičmu kako bi se ispravila zakrivljenost, a istovremeno se omogućio nastavak rasta. Umetanje šipki za rast je još jedna opcija koja uključuje pričvršćivanje šipki na kičmu kako bi se ispravila zakrivljenost i olakšao rast.

Svaka hirurška opcija ima svoje prednosti i rizike. Spinalna fuzija obezbeđuje dugoročnu stabilnost, ali ograničava fleksibilnost kičme, dok vezivanje tela pršljenova i umetanje šipke za rast omogućavaju nastavak rasta, ali mogu zahtevati dodatne operacije u budućnosti.

Pacijenti mogu imati zabrinutosti i pitanja u vezi sa operacijom, kao što su vreme oporavka, očekivani ishodi i potencijalne komplikacije. Vreme oporavka varira u zavisnosti od procedure, ali može da se kreće od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. 

Očekivani ishodi takođe variraju, ali većina pacijenata može očekivati značajno smanjenje bola i poboljšano poravnanje kičme. Komplikacije mogu uključivati infekciju, oštećenje nerva ili povredu kičmene moždine.

Hirurgija skolioze pomaže u ispravljanju problema sa zakrivljenošću tako što ispravlja krivine na kičmi kako bi se ponovo bolje uskladile – a ponekad ih čak i potpuno isprave!

Vrste hirurških zahvata kod skolioze

1. Fuzija kičme

U ovoj proceduri, hirurg uklanja deo pršljenova i zamenjuje ga metalnom šipkom ili drugim materijalom kako bi stabilizovao kičmu. Cilj je da se spreči dalja krivina kičme stvaranjem jedne čvrste kosti umesto dve odvojene.

2. Instrumentacija kičme sa instrumentacijom

Ova vrsta operacije uključuje ugradnju metalnih šipki, šrafova i ploča u leđa kako bi kičma bila ravna nakon operacije. Uređaj se može ukloniti kada se vaše kosti pravilno spoje (obično u roku od šest meseci).

3. Vezivanje pršljenova

Ova tehnika uključuje pričvršćivanje spoljne proteze oko određenih pršljenova kako bi se sprečilo njihovo pomeranje sa svog mesta tokom vremena zarastanja nakon operacije.

Prednosti hirurgije

  • Poboljšano držanje. Nakon operacije, trebalo bi da budete u stanju da stojite uspravno i da imate opušteniji izgled.
  • Smanjen bol i nelagodnost. Skolioza može izazvati bol u leđima, ramenima i vratu koji se može ublažiti operacijom.
  • Povećana pokretljivost: Većina ljudi koji se podvrgnu operaciji skolioze doživljavaju povećanje fleksibilnosti nakon što je procedura završena

Rizici operacije

  • Infekcija. Infekcija se može javiti nakon operacije i može biti ozbiljna.
  • Oštećenje nerava. Oštećenje nerva je retko, ali se može desiti tokom operacije ili posle operacije. Ovo može izazvati utrnulost ili slabost u rukama ili nogama, što može trajati mesecima ili godinama.
  • Povreda kičmene moždine (SCI). SCI se dešava kada dođe do oštećenja same kičmene moždine, koja kontroliše kretanje i osećaj ispod vašeg vrata. To je retko, ali moguće tokom operacije skolioze ako imate infekciju u kičmi pre operacije ili ako nešto pođe naopako tokom same operacije – na primer, ako dođe do krvarenja oko nerava koji putuju kroz otvor koji se zove intervertebralni foramen (IVF).

Oporavak i postoperativna nega

Vaš lekar će vam dati uputstva o tome kako da se brinete o sebi nakon operacije. Pažljivo pratite ova uputstva, jer su dizajnirana da spreče komplikacije i osiguraju da vaše telo pravilno zaceli. 

Vaš lekar može takođe preporučiti fizikalnu terapiju ili druge vežbe koje će vam pomoći da ojačate mišiće leđa i poboljšate fleksibilnost u oblasti gde su šipke postavljene.

Odmor: Izbegavajte naporne aktivnosti kao što je podizanje teških predmeta ili vežbanje najmanje 6 nedelja nakon operacije. Ne vraćajte se na posao dok to ne odobri vaš hirurg jer ceo dan sedenja za stolom može da izazove bol u donjem delu leđa gde su šipke ubačene.

Led: Stavite led nekoliko puta dnevno po 15 minuta svaki put ako postoji otok oko mesta reza; ne zagrevajte ovo područje jer bi to moglo pogoršati otok! Najbolji način da primenite led je pakovanje leda umotano u peškir ili krpu tako da ne dodiruje direktno vašu kožu – ovo pomaže u smanjenju iritacije od direktnog kontakta sa niskim temperaturama

Zaključak

Hirurške opcije za lečenje bolova u leđima i nogama povezanim sa skoliozom su dostupne i efikasne za neke pacijente. 

Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste odredili najbolji tretman za vašu individualnu potrebu.

Uz odgovarajuću negu i rehabilitaciju, pacijenti mogu doživeti značajno smanjenje bola i poboljšati kvalitet života.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime