Koliki je značaj izgradnje nove zelene pijace u Prokuplju

2

Izgradnja zelene pijace na novoj lokaciji ispod Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ uticaće na ekonomski rast na lokalnom nivou, kroz poboljšanje i proširenje uslova za trgovinu i ostvarivanje prihoda. Time će lokalni proizvođači imati bolje uslove za plasiranje robe, a higijena i kvalitet proizvoda, koji će se prodavati poboljšaće novo tržište, jer će nova pijaca biti izgrađena u skladu sa najvišim standardima, navode u Opštini Prokuplje.

Opravdanost ove investicije će se videti kroz prihode koje će Opština ostvariti od izdavanja u zakup štandova i komercijalnih prodavnica. Očekivani prihod koji bi jedinica lokalne samouprave ostvarila na tržištu je 15.000.000 miliona dinara, a očekivani prihod od lokalnih poljoprivrednika 725.000 dinara mesečno, odnosno 87 miliona dinara godišnje.

U tehničkom projektu nove zelene pijace predviđena je izgradnja 15 komercijalnih prodavnica, 60 štandova koje će moći da koristi oko 100 proizvođača, plus još dodatnih 10 skldišta sa hladnjačom. Projekat uključuje i izgradnju upravne zgrade sa poslovnim prostorom i sanitarnim objektima. Predviđena su i parking mesta za kupce i prodavce, a dodeljena lokacija ima i dobru transportnu kumunikaciju, jer će kada budu počele pripreme za izgradnju, odgovarajuća infrastruktura biti povezana.

Projekat će imati pozitivan uticaj i na životnu sredinu, jer će se atmosferska i fekalna voda odvoditi do kanalizacionog sistema, jer se trenutno ispušta u obližnji tok.

Kada se završi izgradnja ove pijace, Javno komunalno preduzeće „Hameum“ preuzeće odgovornost za upravljanje objektom, njegovim održavanjem i tekućim troškovima.

Za razliku od velike zelene pijace, koju Prokupčani imaju u drugom delu grada, a koja ispunjava sve sanitarne standarde, mala ne zadovoljava osnovne uslove, kako u pogledu prostora, tako i higijenskih uslova, posebno za prodaju mlečnih proizvoda. Ona ima 148 tezgi i nema nikakve prateće objekte. Javno komunalno preduzeće „Hameum“ od nje ostvaruje prihod u iznosu od 6.100.00 dinara.

2 KOMENTARA

  1. Sad se sve razradjuje sta cete i kako cete. I nadam se da ce za jedno 10 godine pijaca da se otvori. Kao i crkva kod starackog. Dal cemo i za pijacu da skupljamo pomoc? Mnogo filozofa a malo je ljudi of akcije…

  2. Samo da ne bude zapoceta i nesagradjena kao sto je hala i pijaca u tom delu. Videcemo i nadamo se da nije jos jedan betonski spomenik lopova i ruglo grada.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here