Konačno viša cena maline

2

U autorskom tekstu za Top Novosti, Bojan Jovanović, ekonomista i malinar iz Kuršumlije prenosi čitaocima dogovor o višoj ceni maline koji postignut, o ovogodišnjem rodu maline na njegovoj plantaži, ali i ekonomskoj isplativosti uzgajanja ovog jagodičastog voća koga sa pravom zovu “srpsko crveno zlato”.

Pre dva dana postignut je dogovor između tri partnera, ministarstva poljoprivrede-hladnjačara-proizvođača, da početna cena (akontna cena) bude 160 dinara uz trend rasta do konačne cene.

To znači, iz ugla proizvođača, da će ove godine proizvodnja biti rentabilna. Moram ovom prilikom da pohvalim da su hladnjače iz topličkog okruga sačekali sa formiranjem konačne cene i tako vodili računa o svojim kooperantima za razliku od hladnjačara iz jablaničkog okruga gde je malina otkupljivana po 80 dinara.

Kako je protekla berba 2017. ?

Ja sam zajedno sa svojom porodicom zadovoljan. Očekujem da će početna cena rasti jer se berba kod nas završila i prelazi u visočije krajeve tako da ce cena u avgust sigurno porasti.

Hladnjačari isplaćuju doplatu na početnu cenu i iskreno mislim da ce porasti na 190 dinara… Vidite, za malinu je potrebno strpljenje.

Mi smo predali preko 2,6 tone, oko 200 kg smo podelili familiji i prijateljima a dosta je propalo. Radna snaga sa troskovima prevoza iznosi 51 din po kg sto je u principu u redu, a može mnogo bolje, čak i do 40 din kg. Problem su očekivanja jer se misli da se za sezonu može obogatiti.To nije zdravo razmislanje.

Ovo je dugoročan posao i treba ga posmsatrati sa dugoročnog aspekta. Konkretno,  prosečna cena za sezonu 2016 (240 din) i sezonu 2017 ( 160?) je 200 din.

To je itekako bitan parametar za dugoročno planiranje..

Bojan Jovanović, ekonomista i malinar iz Kuršumlije

Drugo, mi smo ove godine pokrili sve dugoročne fiksne troškove, tkzv troškove kapaciteta (troškove rasade, stubovi, sistem za navodnjavanje…), što uz povećanje proizvodnje u 2018. godini na 6 do 7 tona predstavlja pravi podstrek.

Zaključak

Ova godina je bila preteška i sa aspekta vremenskih uslova i sa aspekta cene a rodila je “pozitivna kalkulacija”.  Ima dosta proizvođača koji ove godine nisu uspeli, ali garantujem da pravim pristupom mnogi mogu da ostvare uspeh…

Malina je ipak “srpsko crveno zlato”!

(Autor: Bojan Jovanović, ekonomista i malinar iz Kuršumlije)

2 KOMENTARA

  1. Sram vas bilo! Malina je skoro pa prosla a vi kao podizete cenu… Lako je za one koji su imali hladnjace i mesta za odlaganje pa ce sad da se obogate na tudju muku! Zalosno i jadno!

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime