Krojački zanat kao kulturno nasleđe

0

I galerija Fil-art se svojim programom pridružila manifestaciji “Dani evropske baštine“. U njenom izložbenom prostoru predstavljeni su predmeti, koji su vlasništvo i nasleđe Božidara Filipovića.

U programu ove večeri učestvovali su starešina crkve Sveti Prokopije otac Nikola i profesor istorije u Osnovnoj školi „Ratko Pavlović Ćićko“ Zoran Pavlović.

– Našom crkvom treba de se ponosimo gde god u svetu da se nalazimo. Ona je veliki i svojevrstan biser duhovno-istorijskog nasleđa srpskog naroda, istakao je između ostalog govoreći o našoj crkvi kao kulturnom nasleđu, starešina crkve Sveti Prokopije otac Nikola.

Profesor istorije Pavlović je publici u galeriji Fil-art govorio o starom krojačkom zanatu. On je istakao da je ovaj zanat poznatiji pod imenom šnajderski i da je Prokuplje nekada bilo veoma poznato po dobrim šnajderima.

-I zanati su deo našeg nasleđa koje treba da čuvamo. Svojom prošlošću, koja nam je u nasleđe ostavila mnoge važne i značajne istorijske datume i spomenike kulture, treba da se ponosimo. Naših starih Prokupčana, koji su bili majstori svog zanata, kroz ovakve manifestacije treba često da se setimo, jer i njihova dela su takođe naše kulturno nasleđe i veliko blago, naglasio je Pavlović.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime