Kruševac u pripravnosti u odbrani od poplava

0

Služba za vanredne situacije gradske uprave Kruševac informiše da su preduzete sve aktivnosti u odbrani od poplava na vodotokovima drugog reda.

Snimljeno je stanje na celoj teritoriji i ono izgleda ovako:

– Na Južnoj Moravi nivo reke je u oblasti redovne odbrane od poplava sa tendencijom povećanja, stanje se redovno prati od strane sekretara MZ Đunis, Službe za vanredne situacije, i Vatrogasno Spasilačke Jedinice Kruševac.

– Zapadna Morava je u porastu. U donjem delu nas. mesta Makrešane došlo je do izlivanja na ulivu potoka iz pravca HI Župa i plavljenja oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je bio gorući problem i u ranijem periodu.

– Reka Rasina na ulivu u jezero Ćelije je sa protokom od 60 kubnih metara u sekundi

– Trenutno nema porasta protoka , a ispuštanje iz jezera je 26 kubika. Nivo jezera je na dozvoljenoj koti. Situacija se redovno prati.

– Lomnička, Nauparska i Trmčarska reka , u podjastrebačkim selima nalaze se u koritima tako da nema izlivanja. Isto stanje je i sa Ribarskom i Srndaljskom rekom.

– Stanje bujičnih potoka (Bunarac, Košijski, Mačkovački, Garski, Vučački i drugi ) za sada je stabilno.

– Nema pojedinačnih prijava usled elementarnih nepogoda.

– Službi mesnih zajednica prijavljeno je povećano plavljenja poljoprivrednog zemljišta u Makrešanu našta su dežurno lice Službe za vanredne situacije i komunalna policija odmah izašla na teren,i sa meštanima, konstantovali činjenično stanje na terenu.

– JKP Vodovod Kruševac po izveštaju rukovodilaca službi redovno prati stanje na vodozahvatu jezera Ćelije , a stanje sa atmosferskom i fekalnom kanalizacijom je u stanju redovnih aktivnosti tako da za sada nema većih problema,

– Po izveštaju Ed Kruševac – snadbevanje električnom energijom na teritoriji grada Kruševca je redovno,

– Stara i novonastala aktivirana klizišta u naseljenim mestima, Lazarevac, Velika Kruševica,Gavez, Vitača, putni pravac Stanci, Zdravinje, Sebečevac, Srnje, kao i pristupni put do Novog Groblja u Kruševcu trenutno su u stanju mirovanja.

O preduzetim aktivnostima i stanju na terenu nadležne službe, preduzeća i ustanove kao i članovi tima za odbranu od poplava Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Kruševca prate aktuelno stanje na terenu i redovno dostavljaju izveštaje Službi za vanredne situacije, Gradske uprave Grada Kruševca, navodi se u saopštenju .

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime