Kruševački „baksuzi, ugursuzi i namćori ,, sutra slave

1

Jedinstveno u svetu, kruševačko Društvo baksuza, ugursuza i namćora „Dobra narav“ sutra, kao i svake godine, devetog utorka posle Božića (10.mart), proslavlja slavu. Ove godine članovi društva okupiće se po 86-ti put u Hotelu „Rubin“, sa osnovnom idejom koju su usvojili osnivači društva „Dobra narav“ pre 85 godina da prikupljenim sredstavima kupe garderobu odličnim učenicima slabog materijalnog stanja, koje daruju tradicionalno na Vrbicu.

Prošle godine od prikupljenih sredstava obučeno je 80-tak mališana i dva najbolja kruševačka maturanta. Ovogodišnji kolačar je dr Slobodan Stojiljković.U zabavnom delu programa nastupiće ansambl ,,Groš,, iz Niša.

Rezervacije za slavu po ceni od 1600 dinara obavljaju se na na telefon 063 466 595, a u cenu je uračunata večera i prilog za odevanje dece. Po tradiciji, sve učesnike ove jedinstvenme slave očekuje bogata lutrija, a predsednik Društva ,,Dobra Narav,, Zvonko Rajković kaže da uvek se kaju oni koji ne dodju.

Svake godine na ovoj slavi okuplja se više stotina članova da uz druženje daju doprinos prikupljanju sredstava za sirpomašnu decu. Tradicija nalaže da slava počinje himnog ovog društva, a zatim dosadašnji kolačar predaje kolačarstvo novom kolačaru.

Veče baksuza, ugursuza i namćora počinje tako što pri dolasku na slavu niko ni sa kim ne razgovara gotovo pet minuta da bi, što običaj nalaže, proveli ćuteći kako bi onaj ko prekrši pravilo platio više za siromašmnu decu. Posle duže večeri smeha i zabave, igra se Baksusko kolo, jedno od obeležja svih druženja Društva baksuza, ugursuza i namćora. Uhvaćeni u kolu igraju okrenuti ledjima.

– Cilj nam je da sačuvamo duh naše stare čaršije i tradicije, kaže predsednik društva „Dobra narav” Zvonko Rajković

Očekuje se da i sutra blizu hiljadu članova Udruženja „Dobra narav”, koje okuplja kruševačke baksuze, ugursuze i namćore, ispuni do poslednjeg mesta dve sale hotela „Rubin”. Među njima, tradicionalno, uvek najviše ima advokata, profesora, trgovaca, električara, apotekara, a u poslednje vreme članovi društva su i mnogi političari.

1 KOMENTAR

  1. Срећна Вам слава Баксузи. Још сто година славили
    а онда, ваши млађи,
    на наше задовољство ,
    н а с т а в и л и.
    Још једдном “СРЕЋНО ВАМ БИЛО” баксузи моји.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime