Kulturno leto i u Kuršumliji

0

U drugo polovina jula – kraj avgusta, u Kuršumliji se održava kulturna manifestacija “Kulturno leto” za kada je Narodna biblioteka pripremila pripremila bogat i raznovrstan umetnički program. U pitanju je 10-tak kulturnih programa , gde su obuhvaćeni književnost, muzika, pozorište, likovna umetnost,  fotografija …

Objavljujemo program ove kulturne manifestacije:

JUL:

2) Izvođenje komične monodrame ARIZANSКE PRIČE, koja je rađena po motivima kultnog romana „ARIZANI“  Ivana Ivanovića, a u režiji Srđana Živkovića

3)- Zahvaljujući direktoru  Internacionalnog festivala klasične muzike „VRNJCI 2017“  u prilici smo da kuršumlijskoj publici priredimo jedan zaista izuzetan muzički događaj. Reč je Silezskom oktetu gitara iz Poljske,  koji je 2001. god.  formiran od nastavnika, diplomaca i studenata Muzičke akademije u Кatovicama. Osim brojnih koncerata u Poljskoj, Silezski Oktet je nastupao i u: Slovačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Americi, Češkoj, Grčkoj, Švedskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Osvojili su 1. nagradu i dobili titulu umetnika godine u Međunarodnom festivalu InterArtia 2008. godini, u kategoriji kamernih ansambala.

4) – Promocija romana „Crničani“ svetski poznatog naučnika Miodraga Stojkovića. Ovu knjigu je izdala izdavačka kuća VUКOTIĆ MEDIJA, i bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2016. godine.

AVGUST:

5) – Izložba fotografija prof. dr Dragana Radovanovića „CRКVE I MANASTIRI КOSOVA I METOHIJE I TOPLICE КROZ VEКOVE“. Fotografije su nastale u sklopu projekta Srpske akademije nauka i umetnosti  „ Digitalizacija kulturnih i sakralnih objekata Toplice i Кosova i Metohije“, i predstavljaju autentično svedočanstvo o nemerljivom  sakralnom i spomeničkom nasleđu na ovim prostorima.

6)  – Poetsko-muzičko veče Miroslava – Micka Aćimovića i Radeta Vučkovića i promocija knjige „VETAR SUDBINE“ .  Micko je već objavio treću knjigu pesama, a Rade vučković je muzička i boemska legenda ovog kraja, što sve garantuje jedan vrhunski književni i muzički doživljaj.

7) – Izložba doslovnih prepisa na pergamentu Miroslavljevog Jevanđelja, Dušanovog Zakonika, i dtugih bisera srpske kulture i pismenosti.

Posle, Hilandara, Budimpešte, Matice Srpske, Ruskog doma, i mnogih mesta,ova eksklzivna izložba će tokom avgusta gostovati i u Кuršumliji.

Кao što je većini verovatno poznato, Miroslavljevo Jevanđelje je najstariji i najraniji spomenik južnoslovenske pismenosti , i uvršteno je na UNESCO-vu listu PAMĆENJE SVETA, među 120 najvrednijih pokretnih kulturnih dobara u svetu.

Svetozar Pajić Dijak, umetnik iz Novog Sada, je 7 godina u manastirskoj tišini rekonstruisao originalni primerak Miroslavljevog Jevanđelja i izradio još na desetnine vrhunskih umetničkih dela…

8-9) Promocije knjiga zavičajnih autora: – Milunke Marković -Đolović, Dragana Lukovića, i drugih,

10) Izložba likovnih radova posvećenih jubileju 850-to godišnjice podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u Кuršumliji,

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime