Kupovina kuće ili stana – Kako se odlučiti?

0
bela-kuća

Pre davanja odgovora na ovu ,,večitu dilemu’’ treba usaglasiti svoje želje, potrebe i mogućnosti, a to može da se postigne postavljanjem određenih pitanja samom sebi i osobi sa kojom možda planiramo da živimo.

Pitanje ,,Da li želim da živim u kući ili u stanu’’? povlači sa sobom pregršt podpitanja koja se uglavnom odnose na prednosti i mane življenja u jednom ili drugom. Uprkos neizvesnoj ekonomskoj situaciji, enormna potražnja i prodaja stanova i nekretnina ne pokazuje bilo kakve znakove usporavanja a izbor vašeg budućeg doma je sve veći iz dana u dan

Kuća – vaš privatni raj ili ,,rupa bez dna’’?

Prednosti kuće

Koliko vam je bitna privatnost? Kuća vam omogućava da stvorite svoj mali tihi kutak u kom imate slobodu da radite šta želite i da ga napravite baš kako vi hoćete. Možda volite i malo glasnije da pustite muziku dok vam je tu društvo. Imate vaš prostor za sunčanje, mali trening ili jutarnje vežbe, a možda čak i bazen u zavisnosti od veličine placa.

Da li volite da utičete na promene u svom okruženju?  Slobodni ste da napravite svoju baštu za cveće ili povrće, da posadite drvo i da napravite svoj sistem za reciklažu a takođe vam je otvorena mogućnost da birate koju ćete vrstu energije koristiti kako za struju tako i za grejanje i time povećate efikasnost potrošnje. Takođe treba pomenuti sve mogućnosti za proširejne prostora za život, naravno ovo sve zavisi od veličine gde neko preferira male kuće a neko velike sa prostranim dvorištima.

Da li imate ili želite decu? Deca vole da se igraju i istražuju, a umeju i da budu bučna dok to rade. Kuća vam dozvoljava da im napravite bezbedan prostor za beskrajnu zabavu i bezbrižno odrastanje.

Mane kuće

Da li imate vremena i novca da održavate i ulažete u vašu kuću? Uglavnom najveći i najčešći problem jeste krajnja cena življenja u kući. Struja se uglavnom više troši a u letnjim mesecima je to takođe tačno i za vodu, pogotovo ako imate travnjak ili baštu. U zavisnosti od veličine kuće i svega što se na njenom placu nalazi, održavanje može da zahteva veliku količinu vremena. Naravno, za sve ove stvari može da se iznajmi pomoć ali to je takođe jedan deo računice koju treba uvrstiti.

Da li ste spremni da budete odgovorni za vaš posed? Kada ste vlasnik kuće, vi ste sami zaduženi za popravljanje kvarova i unapređenje objekta. U slučaju potencijalnih vremenskih nepogoda morate da budete spremi da reagujete, a kada napada sneg, morate da očistite ispred svog doma jer u suprotnom možete dobiti kaznu.

Da li ste spremni da živite daleko od grada? Iako nije nužno da ćete biti udaljeni od grada, najveći i najjeftiniji izbor kuća jeste daleko ili čak izvan grada. Ovde se možete voditi principom ,,što dalje od grada to mirniji kraj’’.

Stan – praktično rešenje ili zatvoren mali prostor?

Prednosti stana

Da li želite da živite ekonomičnije? Od računa i poreza pa sve do održavanja i renoviranja, stan se pokazuje kao jeftiniji izbor. Ako dođe do nekih ozbiljnijih kvarova u zgradi sve vaše komšije učestvuju u popravci a vreme će takođe biti na vašoj strani jer su vam zbog urbanističkog plana sve potrebne stvari kao što su radnje i škole dosta blizu. Zimi ne morate da razmišljate o paljenju grejanja i dom će vam uvek biti topao.

Da li želite da živite bliže centru? Nekad ljudi žele da žive blizu svih događanja u kom slučaju je mnogo lakše naći stan koji ispunjava ovaj kriterijum. Takođe, ako ne provodite puno vremena kod kuće to može da bude jako dobar razlog da se odlučite za stan.

Mane stana

Da li možete da živite u malo kvadrata? Najčešća mana stana je uglavnom manjak prostora, s obzirom da nema puno mesta za odlaganje stvari a hodnik, dok biciklanu i dvorište delite sa komšijama. Ako su deca u planu treba ozbiljno razimisliti o veličini stana koji uzimate.

Da li vam smeta buka? Čest problem u zgradama mogu da budu su zvuci koji dolaze iz saobraćaja ali i komšije. Sa druge strane, treba biti obazriv prema komšijama, što se tiče buke iz vašeg stana. Ako imate decu, to znači da treba i njih da naučite kućni red zgrade.

Da li vam smeta ograničena sloboda odlučivanja? Zgrade se drže svog kućnog reda koji treba da se poštuje što podrazumeva saradnju sa komšijama što se tiče bilo kakvih promena koje možda želite da uvedete. Neke zgrade ne dozvoljavaju kućne ljubimce pa i ovo treba imati u vidu.

Uzevši ove stvari u obzir, treba obratiti pažnju na cene na tržištu i imati u vidu kakav život želimo da živimo sada kao i u budućnosti. Da li da gledamo na to kao mesto za život ili investiciju za budućnost i kojim sredstvima to sebi možemo da obezbedimo u skladu sa našim  mogućnostima.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime