Kuršumlija menja ime u Bele Crkve

  34

  Sadašnji naziv Kuršumlija, uskoro bi mogao da bude promenjen u Bele Crkve, potvrdio je u izjavi za Top Novosti predsednik kuršumlijske opštine Radoljub Vidić.

  Naime, radi se o inicijativi koja je više puta pokretana ranijih godina i decenijama da se sadašnji naziv koji potiče iz turskih vremena promeni u srednjovekovni kada su nad gradom dva manastira koji su sa svojih krovovima od olova sa prvim sunčevim zracima dominirala iznad grada i činile da bude – Bele Crkve.

  Ovu inicijativu je više puta pokretao i sadašnji patrijarh Srpske pravoslavne crkve, ranije episkom Niški – Irinej i, kako nam je tokom jučerašnjeg obilska kuršumlijskih svetinja rečeno, uskoro bi ovakva inicijativa i zvanično trebala da bude pokrenuta u godini kada se beleži 850 godina od podizanja prvih Nemanjinih zadužbina i uspostavljanja državnosti Srbije.

  Evo šta je za Top Novosti kazao predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić koji je osim promena imena grada najavio i podizanje spomenika Stefanu Nemanji:

  34 KOMENTARA

  1. Спомек је динва идеја,а промена имена града? Колико Турака живи,да би вратили име граду из турског доба?Миграције су очигледне.

  2. Valjalo bi Rodoljube prvo otici do Beograda, traziti kakve donacije. Pa oziveti Kursullijsku banju, Djavolju varos, Plocnik..napraviti turisticku senzaciju od kojeg ce grad oziveti. Neka za primer bude Palma..Moze se sve, samo ako se hoce. Moze i iz vaseg budzeta koji dobijate. Prosto resenje za pocetak: zamolite svoje gradjane da svoje ideje iznesu, recimo preko sajta, koji ce naravno pratiti neko strucan. Samo nadjite adekvatnog coveka za turizam. To je sve!!!

  3. Naravno da Crkvi odgovara da se pominje u nazivu grada , to je besplatna reklama,a gradjane i sirotinju ko pita.
   Mislim da su ovi na vlasti previse bogati da mi mogli da razumeju ovaj narod, a ovi sto dolaze najedu se i napiju pa dobiju inspiraciju za razne promene,koje naravno njih nece kostati ni dinara.
   Vec imamo Belu Crkvu u Banatu neznam sta ce nam Bele Crkve.

  4. @ Ljilja
   Da bi neko komentarisao uopste ovako ozbiljnu temu mora da ima makar malo znanja.
   Dva odmora u skoli svakako nisu dovoljna

  5. 80 godina sam bio kuršumličanin, a sad ću ostatak života biti belecrkvenik. Recite mi jedan valjani razlog za to!

  VAŠ KOMENTAR

  Napišite Vaš komentar
  Unesite svoje ime