Šetači i sendvičari+narod=izbori!

0

Uglavnom na društvenim mrežama, vodi se stalna polemika vlasti i pozicije. O navodnim “šetačima” i “sendvičarima”. Onima koji podržavaju vlast i onima koji žele promene. A kako to sada izgleda na nivou opština Topličkog okruga?

Aktuelni su protesti u dve (tri) opštine u Toplici. Prednjači Kuršumlija. Mada, oni na suprotnoj strani, vladajućoj spočitavaju da ih nema ni stotinu na protestima. U međuvremenu, “šetačima”, pridružili su se i oni u Prokuplju i sporadično u Žitorađi. Blace zasada ćuti.

Sa druge strane, oni koji podržavaju aktuelne vlasti u topličkim opštinama, mogu se videti na mitinzima vladajuće SNS. Opozicionari ih posprdno zovu “sendvičari”. Međutim, oni su bar za sada brojniji. Po nekoliko autobusa uvek kreće na mitinge iz ovih opština. Mada, oni za sada u lokalnim sredinama nisu imali političke skupove.

Oni koji nisu, da tako kažem, ni za jedne ni za druge, najčešće prate sve to, kako preko nacionalnih, a sve više i preko lokalnih, regionalnih internet medija.

I uglavnom ćute. Njihov glas bar za sada nije uračunat.

To su oni neopredeljeni. Ili ti oni koji najčešće i odlučuju izbore.

A šta bi se desilo da se sutra recimo raspišu izbori?

Verovatno će me nakon ove analize, konstatacije, opozicioni lideri i aktivisti popljuvati i svrstati u “režimski medij”, ali bi te izbore katastrofalno izgubili!

Zašto? Jednostavno – zato što imaju više “generala nego vojnika”!

Nikada se u višestranačkoj političkoj istoriji (unazad dvadeset godina) u ovom regionu nije dogodilo da opozicioni predstavnici nemaju autentične lokalne lidere koji imaju podršku naroda!

Vlast sa druge strane u svakoj od ovih opština ima predsednike opština ili one koji su moćniji iz senke da mogu naredne izbore da dobiju sa ogromnom razlikom koja prelazi 50 posto!

Dakle, ukoliko bi se izbori raspisali danas, u nedelju bi aktuelna vlast odnela natpolovičnu većinu u sve četiri opštine. I to “lagano”, bez “opterećenja”!

No, pošto izbori neće biti u nedelju, lokalni opozicioni lideri imaju vremena da se “presaberu”, vide gde su i šta su i zašto malo naroda izlazi na proteste.

Sa druge strane, vlast u ovim opštinama mora (ili bi bar trebalo) da uradi više ako očekuje da nastavi da vlada jer se lako sve okrene na drugu stranu!

(Autor: Miloš Ivanović, glavni i odgovorni urednik Top Novosti)

 

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here