Kuršumlija: Štab za vanredne situacije apeluje da se vodi računa o upotrebi plamena na otvorenom

0

Povodom učestalih požara na otvorenom prostoru koji nastaju zbog paljenja biljnih ostataka, trske, suve trave i rastinja u atarima, upozoravamo građane da se ovakvi požari veoma brzo šire i da su ugroženi kako ljudski životi tako i objekti, biljni i životinjski svet u tim područjima.

Štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija apeluje na građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, da poštuju zabranu spaljivanja biljnih ostataka i smeća, da maksimalno vode računa o upotrebi plamena na otvorenom prostoru, kako ne bi izazvali požare, ugrozili živote i prouzrokovali materijalnu štetu.

Imajući u vidu porast broja požara na otvorenom, Štab za vanredne situacije opštine Kuršumlija obaveštava građane da je članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjeno paljenje sitnih žetvenih ostataka, smeća i paljenje biljnih ostataka na otvorenom. Takođe, čl. 46. istog zakona, zabranjeno je paljenje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti manjoj od 200 metara od ivice šume, osim na određenim i u tu svrhu vidljivo obeleženim mestima.

Za nepoštovanje zabrane Zakonom o zaštiti od požara propisana je novčana kazna od 10.000 dinara i krivična odgovornost.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime