Kuršumlijska velika čaša rakije postaje svetski poznata

6

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) stavila je autohtoni običaj ispijanja velike čaše rakije iz Kuršumlije na listu nematerijalne svetske kulturne baštine, potvrđeno je Top Novostima u Ujedinjenim nacijama.

Ovakva odluka da se jedinstveni običaj ispijanja velike čaše meke rakije stavi pod zaštitu UNESKO doneta jer se radi o autohtonom običaju, jedinstvenom u svetu, koji prema komisiji koja svake godine u Ujedinjenim nacijama donosi odluke smatra jednim od važnih za čuvanje nematerijalne kulturne baštine.

“Nakon podrobnih istraživanja naših eksperata koji su boravili na jug Srbije, odnosno opštinu Kuršumlija, utvrđeno je da se van razumne sumnje, ovaj običaj ispijanja tzv slabe (meke rakije) iz velikih čaša može smatrati za jedinstven u svetu. Ovakakv običaj podstiče već zaboravljenu blisku komunikaciju koja u eri sveprisutnog interneta i društvenih mreža, te otuđenja ljudi na planeti, doprinosi svetskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini”, navodi se između ostalog u opširnom obrazloženju eksperata UNESKO.

Eksperti koji su detaljno ispitivali poreklo ovog običaja i njegovu vrednost jedinstveni su da ga treba sačuvati od zaborava i to je jedan od ključnih razloga za stavljanje na listu popularnog “rukajčeta” na ovu prestižnu listu UNESKO.

Ono što nezvanično saznajemo je da su eksperi UNESKO koji su mesecima boravili u Kuršumliji i okolini toliko bili oduševljeni ovim običajem da su nakon povratka u sedište UN u Njujorku predlagali da se ovakav običaj koji važi u Kuršumliji uvede kao deo protokola na prijemima u Ujedinjenim nacijama.

Za sad još nema informacija da li će doći i do ovakve odluke da ovaj običaj postane sastavni deo diplomatskog protokola, ali diplomate koje su probale čuvenu kuršumlijsku “rukatku” se slažu da su bileteralni razgovori nakon probnog ispijanja čuvene kuršumlijske velike čaše rakije bili veoma uspešni.

Kada će UNESKO ovu odluku i zvanično objaviti o stavljanju na listu svetske nematerijalne kulturne baštine ispijanje velike čaše rakije, ostaje da se vidi, ali danas je 1. april, Dan šale pa do objavljivanja te odluke ovo je samo prvoaprilska šala 🙂

Najnovije vesti iz Kuršumlije pročitajte OVDE

6 KOMENTARA

  1. To se u narodu zove RUKATKA i to nije Kursumliski brend nego SRPSKI,toga ima svuda u SRBIJI i iz te čase se pila meka rakija i tada je nastala poslovica na trecoj turi nazdravljanja KOM NAZDRAVIM TOM ZAGLAVIM.

    • Na mnoga Toplicka veselja sam bio ali ovu zadnju recenicu nikad cuo nisam. Moguce je u nekom drugom kraju ali u Toplickim selima NE. Bar ne kod uglednih domacina.Bude opaska kod trece “u krv ti se pretvorila”sa zeljom da je podnesee sto lakse.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime