Kuršumlijske urbane legende: Rođa policajac

10

Verovatno najmarkatniji i najpoznatiji policajac sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u Kuršumliji je Miladin Radović (76), mnogo poznatiji kao Rođa policajac koji je bio strah i trepet za one sa druge strane zakona.

U policijsku službu je kaže primljen 1969. godine kada su on i još jedan od njegovih budućih kolega bili izabrani među 160 prijavljenih.

– Već 1970. godine, ubrzo nakon što sam se zaposlio u tada miliciju, završio sam šestomesečni kurs u Zemunu. Punih trideset godina sam proveo u patroli obilazeći celu kuršumlijsku opštinu. Za vreme mog službovanja, policajci su bili poštovani i lako su održavali red i mir, objašnjava svoje početke Radović.

Visok, krupan, veom strog, bio je poštovan i već na samom početku službovanja nametnuo se kao autoritet, pa kako ističe, najčešće nije ni morao da hapsi u upotrebljava silu.

– Dovoljno je bilo da kada neko napravi prekršaj mu kažem da se za deset minuta javi u stanicu policije i gotovo svi su postupali po ovakvoj naredbi bez potrebe da ih hapsim. Izgradio sam autoritet i svi oni koji su pravili probleme su me se plašili i izbegavali da uđu konflikt. Ne retko sam iša da hapsim najproblematičnije koji su se tada povinovali mojoj naredbi, kaže Radović.

Objašnjava nam da je tada, davnih sedamdesetih i osamdesetih godina u Kuršumliji koja je imala znatno veći boj stanovnika radilo 16,17 policajaca i uspešno su održavali red.

– Policija sada nema pre svega ovlašćenja kao mi nekada, pa samim tim ni autoritet. Nekad je bilo dovoljno da se sam pojavim u nekoj kafani kada izbije tuča i za par minuta sredim sve, a sada je potrebna interventna jedinica. Promenila su se vremena, ali na gore za policajce, ali i za mirne građane koji moraju da trpe siledžije. Mi smo to rešavali efikasno i brzo, priča Miladin Radović, iako već dugo penzioner, još uvek vitalan, spreman na šalu i razgovor kako o prošlim vremenima, tako i sportu koji revnosno prati.

Rođa, kako ga inače poznaje ceo grad je bio i rad gost tadašnjih kafana pa se ne retko družio i sa poznatim ličnostima koji su dolazili u u Kuršumliju kao što je to ova fotografija od pre više decenija sa Minimaksom iz kafane “Evropa” govori:

Za njegovo službovanje u Kuršumliji gde je proveo ceo radni vek poznate su brojne anegdote, a on je čovek koga poznaje ceo grad pa je sa pravom jedna od urbanih legendi Kuršumlije.

Branik na leđa

Prilikom jedne od intervencija kada je vozaču oduzimao tablice i spremao se da piše prekršajnu prijavu pošto je vozio neregistrovano vozilo, on nije mogao da nikako skine obe tablice, pa kada je Rođa podviknuo da donese obe, umesto samo jedne, ovaj, pošto nije mogao da je skine je doneo ceo branik na leđa sa tablicom u stanicu policije. Radović je zbog ovakvog postupka odlučio da mu oprosti i ne napiše prijavu već mu je naložio da odmah registruje vozilo.

10 KOMENTARA

  1. radio je u jednom vremenu kad je casno bilo biti milicionar, radio je u vremenu kada se u zemlji znao red, kada se postovao zakon, kada si bezbedno mogao da spavas u parku na klupi, kada je milicionar bio postovan, kad si se mogao obratiti za zastitu i dobiti je, dakle, za mladje generacije, ovo deluje kao fatamorgana, a i Rodja je bio iz te plejade postovanih cuvara javnog reda i mira, naravno da je u Kursumliji bilo jos mnogo dobrih milicionara i ljudi ali je Miladin nekako bio najmarkantniji, zelim mu da jos dugo uziva u penziji

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here