Kuršumlijski gimnazijalci učestvovali na pozorišnom festivalu u Francuskoj

2

Šest učenika kuršumlijske Gimnazije: Jana Miladinovic, Milica Deljanin, Jelena Jovanovic, Veljko Avramović, Damjan Aleksić i Sava Milojević i njihove profesorke Maja Mitrović, profesor francuskog jezika i profesorka likovne kulture Milena Vukajlović, boravili su od 25. marta do 2. aprila u gradu Sen Malo na severozapadu Francuske. Tamo su učestvovale na pozorišnom festivalu za srednjoškolce FETLYF, koji je ove godine održan po 15. put.

Publika je oduševljeno reagovala na talenat i umeće trupe sa juga Srbije, a dobili su, kako kažu, izuzetne kritike  za adaptaciju “Kir Janje” Jovana Sterije Popovića.

Učenici su bili smešteni u porodicama, što svakako doprinosi upoznavanju kulture, tradicije i baštine oba naroda.

Ovim francuskim gradom tih dana prošlo je oko 250 učenika iz celog Sveta i njihovih profesora, od toga, četri gimnazije iz Francuske, Rusije, Tunisa, Rumunije, Estonije, Češke, Mauricijusa, Slovenije…

Generalna proba bila je u pozorištu u kojem su izveli predstavu. Uučenici su imale razne radionice, ručak i večera posluživani su u školama.

Učenici Gimnazije Kuršumlija izveli su predstavu i u osnovnoj školi u mestu koje je oko 30-tak kilometara udaljeno od San Maloa, kao i ostale grupe učesnika.

Pored toga učenici su imali programski predviđene i večeri sa porodicama, svečane koktele, prijem kod gradonačelnika, tradicionalno veče na kome smo prezentovali našu kulturu i običaje.

U realizaciji ovog putovanja pomogla je Opština Kuršumlija, AD Planinka kao i Turistička organizacija Kuršumlije.

2 KOMENTARA

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime