Laketić: Vraćamo dug, domaćinski poslujemo, ne zadužujemo se

0

Vraćanje postojećeg duga, stabilizacija opštinskog budžeta i ulaganja bez kredita su prioriteti trenutne vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom, rečeno na konferenciji za novinare koju je sazvala ova partija.

Na današnoj konferenciji novinarima se obratio narodni poslanik i predsednik SNS-a u Prokuplju Darko Laketić. On je govorio o najznačajnijim aktivnostima i rezultatima u protekloj godini, sa posebnim osvrtom na situaciju u kojoj se opština nalazi.

– Situacija je mnogo bolja no što je bila pre dve godine.  Najbitnije je da je obustavljena krađa. Verujem da možemo da radimo i bolje, a prioritet je svakako da se nasleđeni dug smanji. Imamo veliki broj zaduženja, ali tekuće obaveze izvršavamo redovno. Plate u javnim preduzećima ne kasne, bez obzira na to što dugujemo. Odlučili smo da ne podižemo nove kredite, jer mislimo na budućnost ove opštine, rekao je Laketić.

On je prokomentarisao rad u svim resorima i ocenio da je ponašanje javnih ustanova bilo štedljivo, a rad domaćinski. Posebno je pohvaljena Apotekarska ustanova, koja je lider ne samo u regionu već u celoj Srbiji.

– Ove godine smo uložili preko 60 miliona dinara u škole, a to se u proteklih 40 godina nije desilo. Ovo ulaganje je bilo i više nego potrebno, jer su deca, školstvo i obrazovanje naša budućnost, rekao je Laketić.

Plan je da se već u prvoj polovini 2016. godine uloži  u infrastrukuturu, i to duplo više no što je to učinjeno za celu ovu godinu. On je izdvojio kao značajne aktivnosti pomoć socijalnim grupama, ulaganje u kulturu i pregovore sa potencijalnim investitorima.

Narednih 50 godina bez poplava u Toplici

Kao jedno od najznačajnijih ulaganja u protekloj godini Laketić je pomenuo rad na uređenju korita reke Toplice.

– U sanaciju korita reke Toplice nije ulagano 40 godina. Svi znamo kakva nas je nevolja zadesila prošlog proleća, poplavljena su gotovo sva naselja uz reku, kao i gradsko groblje.  Mi smo ove godine uložili preko 20 miliona dinara u sanaciju korita, i verujem da u narednih 50 godina neće biti poplava, rekao je Laketić.

Brojke

Ova vlast nasledila je preko 2 milijarde duga.

– 350 miliona dinara duga je dosad vraćeno.

– 60 miliona dinara uloženo u škole.

– 43 miliona dinara uloženo u infrastrukturu u 2015. godini. U prvoj polovini 2016. planira se ulaganje od 100 miliona dinara za ovaj resor.

– Isplaćena 2 miliona nasleđenog duga Istorijskog arhiva.

– Za adaptaciju nove zgrade Doma kulture uplaćeno 12 miliona dinara.

– Preko 20 miliona dinara uloženo u sanaciju rečnog korita Toplice.

– Dogovorena beskreditna kupovina prostora za objedinjeno preduzeće JKP „Hammeum“ po ceni od 38 miliona dinara.

– 90% cene novog obdaništa isplatila trenutna vlast.

– Broj korisnika narodne kuhinje porastao sa 300 na 500.

– 400 kubnih metara drva za ogrev opština obezbedila za najugroženije građane ove zime.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime