Lavlja griva

1

Hericium erinaceus je latinski naziv za lavlju grivu, medicinsku pečurku koja je hrana za mozak, ali i telo. Poznata je i pod drugim nazivima: pom-pom, jambuši, bela brada, jež pečurka…, a svi ukazuju na istu vrstu koja raste na severnoj hemisferi koja se zove lavlja gljiva, i koja se vekovima koristi u istočnjačkoj medicini.

Ima izvrstan, „morski“ ukus i pravi je kulinarski specijalitet, ali se u najviše koristi zbog svojih lekovitih svojstava. U našoj zemlji se mogu kupiti sertifikovani 100% prirodni preparati sa lavljom grivom i na taj način direktno lečiti bolesti ili sprečiti njihovo nastajanje.

Šta je lavlja griva? Kod kojih bolesti i stanja može da pomogne? Da li je lavlja griva štetna?

Sigurno je da postoje brojne dileme kada se kupuju dijetetski suplementi, ali postoji razlog zašto lavlja griva bolje deluje od klasičnih vitamina i preparata, što ćemo objasniti u nastavku teksta.

Šta je to lavlja griva?

Lavlja griva je gljiva/pečurka koja se koristi za :

 • stomačne probleme, 
 • neurološka oboljenja, 
 • usporava rast tumora

…i to nije sve. Najveća prednost Hericium pečurke je to što nema nuspojave, ali ipak kod onih koji je ranije nisu konzumirali treba početi sa manjom dozom jer uvek postoji šansa da se pojavi preosetljivost na neku komponentu gljive. Lavlja griva bolesne organe leči, a zdrave osnažuje. Nije to ništa čudno, tako deluju svi potpuno prirodni preparati koje organizam lakše resorbuje bez nastanka drugih problema!

Jak imunitet – lavlja griva

Ekstrakt lavlje grive jača imunitet i povećava odbrambenu moć organizma tako što uz pomoć polisaharida sprečava zapaljenske procese i oksidativni stres ćelija. U istraživanjima na glodarima došlo je do zapanjujućih otkrića – imunitet se borio jače i efikasnije nego inače uz redovno uzimanje suplementa sa lavljom pečurkom.

Neka istraživanja ukazuju da se jača i humoralni imunitet jačom proizvodnjom belih krvnih zrnaca, ali i da dolazi do promena u bakterijama creva koje postaju štit tako da mikroorganizmi koje ulaze kroz nos i usta ne mogu da dospeju u krvotok.

Lavlja gljiva smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Oporavak srca i krvotoka uz pomoć lavlje grive se odvija na nekoliko nivoa:

  • smanjuju se trigliceridi koji zapušavaju arterije
 • kilaža se dovodi u normalu
  • lavlja griva sadrži hericenon B koji smanjuje procenat stvaranja ugrušaka
 • podstiče lečenje dijabetesa
 • ublažava simptome anksioznosti i depresije vraćajući volju za životom QI – životne energije…

Putem komponenti koje direktno ili indirektno deluju na organizam, uz pomoć preparata sa lavljom grivom srce i krvotok duže ostaju zdravi, a nastali problemi se, prema iskustvima korisnika, lakše rešavaju.

Pomoć u lečenju demencije, Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških stanja

Zvanična istraživanja su dokazala da medicinska gljiva lavlja pečurka obnavlja mijelinski omotač nerava tako da oni efikasnije provodi nervni signal pa pomaže kod multiple skleroze, distrofije mišića i sličnih stanja kod kojih postoji problem sa omotačem nerava.

Ciaten i erinacin su sastojci koji utiču na obnavljanje neurona i pomažu u prevenciji: demencije, Alchajmera, Parkinsonove bolesti i posledice moždanog udara.

Lavlja griva se koristi kao pomoćna terapija kod neuroloških bolesti i važi za gljivu 21.veka čija dobra svojstva tek otkrivamo. Zato i postoji izreka da je ona „hrana za mozak“.

Lek za hroničnu upalu organa za varenje

Hericium medicinska gljiva ne može da izleči teška stanja, ali ubrzava oporavak i uspešno sprečava nastanak upalnih procesa u organima za varenje. Svojim antioksidantima leči sluznicu unutar organa za varenje. Lavlja griva dokazano snižava šansu za pojavu čira kao posledice prevelike upotrebe alkohola i podjednako je efikasna kao i  klasična medikamentozna  terapija.

Najbolje se pokazala za prevenciju i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i smanjuje tegobe već posle 3 nedelje upotrebe.

Antitumorski efekti lavlje grive

Polisaharidi usporavaju oksidativni stres, a ujedno ubrzavaju propadanje ćelija koje su kancerogene. Najbolji efekat Hericium pečurke utvrđen je kod kancera jetre, želuca, jednjaka creva i leukemije.

Istraživanja nisu opsežna i efekat varira od osobe do osobe, ali ova medicinska gljiva ne može da šteti i deluje kao imunomodulator, jačajući oslabljen imunitet i sprečavajući njegov preteran imunitetski odgovor. Zbog toga je odličan suplement postojećoj terapiji, ali i kao mera prevencije ako postoji veći rizik od razvijanja ovakvih bolesti.

Kako se pije lavlja griva?

Lavlja griva se može koristiti u raznim oblicima nakon odgovarajuće pripreme, ali je najlakše koristiti je u obliku kapsula koje sadrže suvi ekstrakt gljive Hericium erinaceus. To će obezbediti dnevne zalihe važnih komponenti lavlje gljive, a ne iziskuje se nikakvu komplikovanu priprema, čuvanje i uzimanje.

Da pitamo i vas – kome se nisu javili neki od ovih simptoma: nervozna creva, loše varenje, nesanica, prevelika briga? Organizam dugoročno ne može da se bori sam i iscrpljuje se, zato treba na vreme unositi dodatak ishrani koji će da leči uzrok da bi posledice nestale.

Lavlja griva je bezbedna za upotrebu i uspešno leči ili olakšava brojne tegobe. Pronađite svoj sertifikovan suplement i započnite sa upotrebom. Za kratko vreme ćete osetiti razliku!

Koliko ste upoznati sa medicinskim pečurkama? Znate li koliko blagotvorno deluju na više različitih žarišta u organizmu? Razmenimo mišljenje u komentarima ispod teksta i saznajmo sve o učinku prirodnih preparata!

1 KOMENTAR

 1. Odlična pečurka koja zaista posle vrlo kratke upotrebe daje pozitivan efekat. Sa problemom koji se odnosi na creva i na stomak nikakvi lekovi mi nisu pomogli na duže staze. Medicinska gljiva hericijum mi je zaista posle par meseci pomogla da otklonim sve probleme i tegobe koje sam imao mesecima

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here