Lideri održivog razvoja u Kruševcu

0

Na drugoj konvenciji CEDEF-a održanoj danas u Kruševcu oko 300 učlesnika iz 57 lokalnih samouprava stimulisalo je kapacitete opština i gradova, javno komunalnih preduzeća i javnih ustanova Srbije.

Iz Kruševca je poručeno da su Srbiji neophodne tehnologije koje štede energiju, vreme i novac. Zato je veoma važna saradnja svih aktera – sa jedne strane opština i gradova, nosioca značajnih infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energeteske efikasnosti i obnovljivih izvora energije , a sa druge strane, finansijera i nosioca tehnologija, kako bi se obezbedio bolji kvalitet života i standard građana.

Konvenciju je otvorio gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović. Nakon reči dobrodošlice prisutnima, on je podsetio da je Grad Kruševac usvojio Program energetske efikasnosti za period do 2018.godine. Takođe, znatna izdvajanja planirana su kroz budzetski Fond za zaštitu životne sredine, a u saradnji sa Vladom i KfW bankom radi se na projektima od značaja koji prevazilaze lokalne okvire.

U okviru plenarne sesije, bilo je reči o novim tehnologijama i naprednim formama razvoja gradova uz podršku istaknutih svetskih i domaćih kompanija, banaka i finansijskih institucija.Lokalne samouprave koje su ostvarile izuzetne rezultate u primeni zelene energije, energetske efikasnosti, upravljanju otpadom i vodama, dobile su Povelju Lideri održivog razvoja (20 gradova i opština centralne i istočne Srbije ). Domaćin skupa, Grad Kruševac takođe se ovenčao ovim priznanjem.

Na Konvenciji je predstavljeno preko 300 infrastrukturnih i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Po završetku plenarnog dela, predstavnici opština, potencijalni finansijeri i kompanije održali su brojne sastanke.

Napiši komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here