Cena maline od 150 do čak 270 dinara!

0

Iako otkupljivači još uvek nisu formirali cenu maline, ona se, kako Top Novosti nezvanično saznaju sada kreće 150 dinara sa tendencijom da bude povećana na čak 270 dinara po kilogramu.

Inače, berba malina na više stotina hektara u kuršumlijskom kraju je u punom jeku i do sada su malinari predali otkupljivačima po nekoliko stotina kilograma ubrane maline.

– Malina je ove godine odlično rodila. Predao sam već 600 kilograma, a očekujem da do početka jula predam oko 3 tone, kaže Bojan Jovanović, malinar iz Vrševca.

On ističe da prema svim pokazateljima, cena maline bi u narednim danima i nedeljama trebala da samo raste i dostigne 200 i preko 200 dinara po kilogramu.

Aprilski mrazevi su malinu u Sbiju desetkovali pa se ove godine očekuje manji rod što ide u prilog prognozama da bi trebala da dostigne odličnu cenu.

Sa druge strane, u kuršumlijskom kraju su malinjaci koji su pregrmeli aprilske mrazeve odlično rodili.

– Očekujem da i ove godine sa 12 ari uberem oko 3,5 tona malina. Videte i sami da je odlično rodila i da će i ove godine dati dobar prihod. Očekujem naravno i da cena bude iznad 200 dinara po kilogramu, objašnjava nam Radiša Novičić, malinar iz kuršumlijskog sela Sagonjevo.

On ističe da bi malinari iz kuršumlijskog kraja trebalo da organizovano podrže protest koji će naverovatnije da bude organizovan u subotu u Arilju sa koga će se zatražiti da država spreči mahinacije hladnjačara koji pokušavaju da obore cenu maline.

Da je “crveno zlato” – kako malinu često zovu na ceni, govori podatak do koga smo došli da će organski prozvedena malina dostići cenu od 270 dinara.

Najnovije vesti iz Kuršumlije pročitajte OVDE

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime