Miki Aleksić-najbolji kuršumlijski fudbaler svih vremena

5

Nepodeljeno je mišljenje svih sportskih radnika, bivših i sadašnjih fudbalera da je Miroslav Miki Aleksić najbolji fudbaler koji je ponikao u Kuršumliji svih vremena, što i govori njegova bogata, dvadesetogodišnja karijera tokom koje je bio najbolje levo krilo u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Početak priče o karijeri Miroslava Mikija Aleksića liči na dobar scenario za holivudski film, jer je sa nepunih 18 godina, praktično sa ulice, tj iz tada školske lige zaigrao samo jednu polu sezonu za Kosanicu, a onda otišao u Radnički iz Niša.

– Za Radnički sam igrao punih deset godina. Odigrao sam više od 500 utakmica. Bio sam u generaciji koja je harala Evropom u sezoni 81/82 godine kada smo stigli do polufinala tadašnjeg Kupa UEFA. To su verovatno i najbolje fudbalske godine koje sam proveo u tada, “Realu iz Niša”, kako su zvali Radnički, počinje svoju priču Aleksić.

Aleksić je u to vreme bio i najbolje levo krilo u bivšoj Jugoslaviji. Što potvrđuje i poziv Dragana Džajića da pređe u redove Crvene Zvezde. Sticajem okolnosti, umesto u Zvezdu, on je ostao u Radnički.

– To što nisam otišao u Zvezdu je moja najveća greška. Bio sam mlad i tadašnji čelnici Radničkog ponudili su mi dobre uslove pa sam potpisao novi ugovor. Par dana nakon toga zvao me je Džajić da proveri da li je to tačno i rekao mi: “Iz Zvezde u Radnički možeš bilo kada – iz Radničkog u Zvezdu samo jednom”. Zapamtio sam te reči, ali eto, tako se nažalost dogodilo, kaže naš sagovornik.

I tu se onaj, dobar scenario za holivudski blokbaster završio, ali ne i dalja karijera Mikija Aleksića koji je tek sa 30 godina otišao u Grčku jer tada nijedan igrač pre 27 godina nije mogao da ode u inostranstvo. Prethodno mu je propao već dogovoren aranžman u špansku Saragosu koju je tada vodio Radomir Antić jer je Radnički tražio preveliko obeštećenje.

– U grčku Doksu prešao sam iz Vojvodine i igrao narednih sedam godina, praktično do kraja karijere. Došao sam sa 30 godina i verovatno da sam prešao u Zvezdu, ili da je moglo ranije da se ode u inostranstvo da bi ja i mnogi iz moje generacije imali mnogo bogatije karijere. No, i u Grčkoj sam prošao odlično jer sam bio dugi niz godina glavni igrač i imao veliko poverenje kako navijača, tako i uprave kluba, objašnjava Aleksić.

U dvadesetogodišnjoj fudbalskoj karijeri, Aleksić je odigrao oko 800 utakmica i postigao više od 200 golova igrajući na poziciji levog krila sa koga je centaršutevima doprineo da njegovi timovi daju na desetine golova. Bila je to fudbalska karijera o kojoj sada sanjaju neki novi klinci koji igraju u fudbalskom klubu Kosanica u Kuršumliji.

Piksi skupljao lopte

U vreme kada je generacija Mikija Aleksića sa Radničkim harala Evropom, svoje fudbalske korake počinjao je i legendarni Dragan Stojković Piksi koji je kao omladinac skupljao lopte iza gola dok je Aleksić rešetao mreže a redom su padali velikani evropskog fudbala: Napoli, Fejenord, Dandi Junajted…

Blanko ugovor 

Koliko je poverenje uprave grčke Dokse u kojoj je proveo sedam godina imao Aleksić, govori priča da kada je trebao da potpiše novi ugovor, stavio je potpis na blanko ugovor ne znajući kako će biti sastavljen. Ispostavilo se da je vlasnik ovog grčkog kluba bio toliko oduševljen ovakvim činom da je duplirao iznos novca!

5 KOMENTARA

  1. Izvanredan drug iz gimnazijskih dana. Odlican covek i odlican fudbaler. Secam se da smo svi uredno isli na stadion FK Kosanica i pratili utakmice zbog njega. Kasnije, mi studenti u Beogradu, a iz Kursumlije, smo gledali velike evropske klubove u Nisu, opet zbog naseg Mikija.
    Svaka cast na podsecanju i na tome sto od zaborava branite jednu bogatu karijeru.

  2. Srbi su to,svaka cast legendo.Redovno sam pratila utakmice na Napredkovom stadionu dok su se igrale prave prvoligaske utakmice i uzivala .Volela sam fudbal i golmana za kog sam se i udala.Zao mi je sto ova danasnja deca neshvataju da fudbal nije samo sutnuti loptu ,da je u tom sportu potrebno mnogo matematike da bi se postigao gol.Pozdrav za sve ljubitelje fudbala.

VAŠ KOMENTAR

Napišite Vaš komentar
Unesite svoje ime